Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Nitra opätovne zavádza zľavnené cestovné pre darcov krvi

Foto: TASR/AP

Kým doteraz si darcovia krvi kupovali polročný cestovný lístok za 54 eur, od 1. januára 2017 budú mať nárok na zľavnené cenu v hodnote 12 eur.

Nitra 19. decembra (TASR) – Darcovia krvi budú môcť v Nitre cestovať lacnejšie. Mestské zastupiteľstvo im odsúhlasilo zľavy za cestovné v mestskej hromadnej doprave. Kým doteraz si kupovali polročný cestovný lístok za 54 eur, od 1. januára 2017 budú mať nárok na zľavnené cenu v hodnote 12 eur. Zľava sa týka držiteľov bronzovej a striebornej Jánskeho plakety. Darcovia, ktorí už získali zlatú a diamantovú plaketu, prípadne Kňazovického medailu, zaplatia po novom za polročný cestovný lístok šesť eur. „Darcom sme znížili sadzby cestovného. Návrh bol, aby sme z toho vyňali držiteľov bronzovej Jánskeho plakety, ale odsúhlasili sme, že aj títo budú patriť do tej skupiny, ktorá má nárok na zvýhodnené cestovné lístky,“ uviedol nitriansky viceprimátor Martin Nemky.

Radnica pristúpila k zavedeniu zliav pre darcov krvi potom, ako im pred tým nárok na lacnejšie cestovné vzala. Mestskí poslanci koncom apríla toho roku rozhodli, že darcovia krvi už za polročný cestovný lístok nebudú platiť evidenčné cestovné v hodnote jedného eura, ale si ho budú kupovať za 18 až 54 eur, v závislosti od počtu darovaní krvi. Po tlaku verejnosti sa napokon magistrát rozhodol darcom opätovne poskytnúť zľavnené cestovné. „Občania sa pýtali, ako chceme darcov krvi motivovať. Na ich podnet sme im vyšli v ústrety, aj keď to nie je naša povinnosť. Ale povedali sme si, že ľudia, ktorí darujú krv si to zaslúžia a v tomto prípade nebudeme pozerať na peniaze, aj keď zavedenie týchto nových zliav na cestovnom bude mať na rozpočet negatívny dopad v hodnote 70.000 eur,“ vysvetlil Nemky.