Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Nitra pokračuje v obnove mestskej tržnice

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Na realizáciu projektu získalo mesto v roku 2021 dotáciu vo výške 13.000 eur.

Nitra 13. januára (TASR) – Mesto Nitra pokračuje v obnove mestskej tržnice na Štefánikovej triede. Objekt postavený v roku 1890 ako vojenské kasárne je národnou kultúrnou pamiatkou. Zámerom obnovy časti pamiatkovej budovy je zachovanie autenticity jedinečnej architektúry bývalých kasární a zvýraznenie jej pamiatkovej hodnoty čiastočnou rekonštrukciou smerujúcou k regenerácii pôvodnej, pamiatkovo hodnotnej podoby, informoval magistrát.

Na realizáciu projektu získalo mesto v roku 2021 dotáciu vo výške 13.000 eur zo štátneho rozpočtu prostredníctvom rozpočtu Ministerstva kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom. V druhej etape obnovy tržnice samospráva použila dotáciu na umelecko-remeselnú obnovu okien.

Koncom minulého roka podalo mesto Nitra opätovne žiadosť na Ministerstvo kultúry SR. V tretej etape projektu je cieľom získanie prípravnej projektovej dokumentácie k obnove fasády, získanie projektovej dokumentácie – realizačného projektu vlhkostnej sanácie budovy a zlepšenie jej tepelno-technického stavu prostredníctvom umelecko-remeselnej obnovy časti pôvodných okien na druhom nadzemnom podlaží východného a severného krídla budovy, datovaných k obdobiu výstavby.