Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mesto Nitra vybralo prevádzkovateľa bikesharingu

Snímka zo spustenia bikesharingu v Bratislave na Hurbanovom námestí 7. septembra 2018. Foto: TASR - Pavol Zachar

V rámci súťaže sa hľadal systém na zabezpečenie zdieľania bicyklov, ktorý bude bezodplatný.

Nitra 9. apríla (TASR) – Nitrianska radnica vybrala nového prevádzkovateľa bikesharingu. Svoje ponuky zaslali mestu dve spoločnosti, firma 2brothers – Zelený bicykel a Rekola Bikesharing.

Komisia otvárala obálky 5. marca. „Obe spoločnosti na zasadnutí predstavili svoje návrhy. Po viacerých konzultáciách medzi členmi komisie vyšla z hlasovania víťazne spoločnosť Rekola Bikesharing,“ povedala Silvia Zeumerová z mestského úradu.

Ako uviedla, v rámci súťaže sa hľadal systém na zabezpečenie zdieľania bicyklov, ktorý bude bezodplatný. Úlohou spoločnosti bude zabezpečiť bicykle a dopravnú infraštruktúru, mesto sa zaviaže poskytnúť verejný priestor a súčinnosť pri budovaní stojísk. „Dodávateľ služby bude mať príjem z reklamy a z prenájmov prostriedkov,“ vysvetlila Zeumerová.

Spoločnosť Rekola Bikesharing má celkovo zabezpečiť 150 bicyklov a 20 e-bicyklov s možnosťou ďalšieho zvýšenia ich počtu. Termín spustenia nového bikesharingu v Nitre je 1. jún pre bicykle a 1. september pre e-mobilitu. „V súčasnej situácii šírenia ochorenia COVID-19 je možné, že tento termín z objektívnych dôvodov na oboch stranách nebudeme môcť dodržať. Pred spustením systému bude ešte potrebné vybrať dodávateľa na servisovanie celého systému, prípadne zabezpečiť servis internými zamestnancami,“ pripomenula Zeumerová.

Bikesharing bol v Nitre spustený pred tromi rokmi, zabezpečovala ho firma Arriva. „U obyvateľov Nitry sa zdieľané bicykle stretli s pozitívnym ohlasom. Pôvodná zmluva však nemala jasne stanovené podmienky, na základe čoho bolo ďalšie fungovanie tejto služby ohrozené. Preto sa mesto rozhodlo hľadať nového dodávateľa, s ktorým podpíše jasnú a transparentnú zmluvu o poskytovaní služby,“ dodala Zeumerová.