Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Nitra zrevitalizuje Brezový háj pod Zoborom

Na archívnej snímke výstavba Living parku na brehu rieky Nitra pri Brezovom háji v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Súčasné fitnes prvky v parku doplní sedem nových športových prvkov pre deti i dospelých, a tiež bežecký okruh.

Nitra 4. októbra (TASR) – Mesto Nitra zrevitalizuje Brezový háj pod Zoborom. Pribudne v ňom nová zeleň, lavičky, športové prvky aj nové detské ihrisko. S výstavbou okolitých bytových komplexov Brezový háj a Living Park mesto počíta so zvýšeným pohybom mladých rodín a ich záujmom tráviť voľný čas v priestoroch parku, zdôvodnil rozhodnutie magistrátu hovorca mesta Tomáš Holúbek.

V súčasnosti je v Brezovom háji necelých 1200 stromov, z toho prevažne brezy, ktoré sú krátkoveké a prirodzene si časom vyžadujú obnovu. Tá sa uskutoční v dvoch etapách. Prvá začne počas októbra, mesto z bezpečnostných dôvodov odstráni 128 chorých stromov. V rámci obnovy mesto vysadí takmer 400 nových stromov, necelých 3000 trvaliek a 85.000 cibuľovín. Súčasťou budú aj nové dažďové záhrady na zadržiavanie vody či pestrofarebné kvitnúce lúky.

Súčasné fitnes prvky v parku doplní sedem nových športových prvkov pre deti i dospelých, a tiež bežecký okruh. Pribudne nový mobiliár – 14 lavičiek, tri piknikové zostavy, stojany na bicykle a odpadkové koše. Opravou prejde aj osvetlenie. V blízkosti areálu základnej školy vznikne nové detské ihrisko. Herné prvky budú určené pre deti od 2 do 14 rokov.