Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Nitra zvažuje zmeny vo výške miestnych daní

Primátor mesta Nitra Jozef Dvonč Foto: TASR

Mestský poslanec Ján Greššo upozornil, že prípadné zmeny vo výške daní je nutné realizovať citlivo, pretože ich zvýšenie nemusí automaticky priniesť vyššie výnosy.

Nitra 12. marca (TASR) - Nitrianska radnica zrejme bude nútená v priebehu tohto roka prehodnotiť výšku niektorých miestnych daní a poplatkov. Upraviť by sa mohla napríklad daň z nehnuteľností a poplatok za likvidáciu komunálneho odpadu. Tam sú podľa primátora Jozefa Dvonča najväčšie rezervy a zároveň možnosti získať do rozpočtu dodatočné financie. Ako pripomenul, daň z nehnuteľností je na Slovensku v porovnaní s okolitými krajinami jedna z najnižších a v Nitre sa výška väčšiny miestnych poplatkov už dlhší čas nezvyšovala. "Ak by sme o ich úprave mali debatovať, tak by to malo byť teraz, rok po komunálnych voľbách, kedy by sme dane mohli nastaviť tak, aby sme ich výšku zasa nejaké obdobie nemuseli meniť," povedal Dvonč.

Diskusiu o miestnych daniach môžu podľa jeho slov urýchliť výpadky v rozpočte alebo zvyšovanie výdavkov mesta. "Pokiaľ bude tlak na vyrovnanie alebo dofinancovanie rozpočtu, možno aj zo strany štátu v tom zmysle, že máme rezervu v miestnych daniach a máme ich nízke, tak sa budeme musieť touto otázkou zaoberať. A bude sa musieť rozhodnúť, či to dokážeme udržať na súčasnej úrovni, alebo budeme niektoré položky meniť," skonštatoval. V prípade, že by mesto v priebehu tohto roka pristúpilo k zvyšovaniu poplatkov, dotklo by sa to skôr fyzických osôb, pretože sadzby daní pre podnikateľov sú už dnes podľa Dvonča pomerne vysoké. "Zatiaľ sme nešli touto cestou, ale možno budeme donútení. Pretože evidujeme výpadky, ktoré sa ťažko nahrádzajú. Aj smetné, ktoré v súčasnosti obyvatelia mesta platia, nestačí pokrývať všetky náklady. Takže ak nenájdeme nejaký iný systém likvidácie komunálneho odpadu, ktorý by nám priniesol aspoň nejaké prostriedky, tak budeme musieť aj naďalej každý rok priplácať na tento účel 700.000 eur z mestského rozpočtu," uviedol Dvonč.

Mestský poslanec Ján Greššo v tejto súvislosti upozornil, že prípadné zmeny vo výške daní je nutné realizovať citlivo, pretože ich zvýšenie nemusí automaticky priniesť do mestskej pokladnice vyššie výnosy. "Už dnes máme nedoplatky vo výške približne dva milióny eur. Zvýšenie poplatkov môže viesť aj k zvýšeniu počtu neplatičov," pripomenul. Podľa slov Vladimíra Petríka z odboru miestnych daní a poplatkov na mestskom úrade je momentálne platobná disciplína obyvateľov mesta dobrá. "Pohybuje sa na úrovni 96 percent. Väčšina nedoplatkov súvisí s podnikateľskými subjektmi, ktoré sa napríklad ocitli v konkurze a podobne. Samozrejme, že pri prípadných úpravách daní smerom nahor treba myslieť aj na to, že existuje určitá hranica, kedy sa tá platobná disciplína láme a počet neplatičov začne narastať. Doterajšia prax ukazuje, že mesto Nitra narába s daňami citlivo a je so svojimi občanmi solidárne," skonštatoval Petrík.