Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Milovníci astronómie sa v Nitre naučia spoznávať hviezdnu oblohu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ako pripomenuli organizátori, podujatie je určené nadšencom astronómie, ktorí sa radi pozerajú v noci na oblohu posiatu hviezdami a chcú vedieť, čo vidia.

Nitra 15. marca (TASR) - Nadšenci astronómie sa budú učiť spoznávať súhvezdia na nočnej oblohe. Podujatie s názvom Hviezdy potrebujú tmu organizuje Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre. Konať sa bude 17. marca večer.

Zorientovať sa na nočnej oblohe bez ďalekohľadu naučí účastníkov člen Slovenského zväzu astronómov Juraj Pecháč. "Podujatie sa začína o 19.45 h na križovatke ulíc Kmeťova a Golianova v Nitre. Následne sa spoločne presunieme do polí smerom k Párovským Hájom, kde budeme na vhodnom tmavom mieste pozorovať nočnú oblohu," informovalo KOS.

Ako pripomenuli organizátori, podujatie je určené nadšencom astronómie, ktorí sa radi pozerajú v noci na oblohu posiatu hviezdami a chcú vedieť, čo vidia. "Pod dohľadom skúseného astronóma sa naučia rozoznávať hviezdy, planéty i umiestnenie súhvezdí na oblohe. V prípade nepriaznivého počasia sa pozorovanie, samozrejme, nebude môcť konať," doplnili organizátori.