Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

STREDOVEK OŽÍVA: Nitriansky hrad pozýva na Kniežacie dni

Na archívnej snímke pohľad na Nitriansky hrad Foto: TASR/Henrich Mišovič

Súčasťou podujatia, na ktoré je bezplatný vstup, sú aj stretnutia so stredovekým bojovníkom, aktivity pre deti, ukážky sokoliarstva a dobových remesiel.

Nitra 11. júna (TASR) - Stretnutie s kniežaťom Pribinom, prezentácie dobovej kultúry a stredovekého života ponúka festival Kniežacie dni, ktorý sa koná od soboty do nedele 12. júna na Nitrianskom hrade a v podhradí.

Ako informovali organizátori z dobového spolku Satyros, súčasťou nultého ročníka festivalu je okrem ďalšieho programu sprievod kniežaťa Pribinu aj s jeho družinou, šermiarske vystúpenia či lukostreľba. Program ponúkne aj ukážku turnaja a hromadnej bitky stredovekých bojovníkov.

"Prostredníctvom podujatia chceme spopularizovať a rozšíriť povedomie o skorých dejinách územia Slovenska s dôrazom na ranný stredovek v čase Nitrianskeho kniežatstva a Veľkej Moravy. Tiež chceme posilniť komunitu nadšencov histórie," uviedli organizátori.

Súčasťou podujatia, na ktoré je bezplatný vstup, sú aj stretnutia so stredovekým bojovníkom, aktivity pre deti, ukážky sokoliarstva a dobových remesiel. Nechýba ani ohňová šou, prehliadka kostýmov, koncerty, jedlo i množstvo výrobkov od dobových remeselníkov.