Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Slovenská poľnohospodárska univerzita otvorila nový akademický rok

Na archívnej snímke rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Klaudia Halászová. Foto: TASR - Pavol Zachar

Rektorka Klaudia Halászová označila za jednu z priorít univerzity zavedenie celouniverzitného vnútorného systému kvality.

Nitra 19. septembra (TASR) - Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre otvorila nový akademický rok 2023/24. Do prvých ročníkov sa na šiestich fakultách zapísalo takmer 1200 študentov, informovala hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová.

Rektorka Klaudia Halászová označila za jednu z priorít univerzity zavedenie celouniverzitného vnútorného systému kvality. Vnútorný systém zabezpečovania kvality vzdelávania na univerzite posudzovala pracovná skupina Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo. "Všetky fakulty a univerzitné pracoviská boli súčasťou hodnotiaceho procesu a pevne veríme, že sme ho úspešne zvládli," povedala rektorka.

Podľa slov Halászovej SPU pokračuje v budovaní infraštruktúry nevyhnutnej pre zaradenie do európskej siete výskumných infraštruktúr. V tomto roku je to dobudovanie špecializovaného pracoviska Výskumného centra AgroBioTech - Potravinového inkubátora, dokončujú sa stavebné práce Kreatívneho centra na podporu kreatívneho priemyslu a pokračujú práce na budovaní Environmentálneho centra, kde spolu s Botanickou záhradou vznikne unikátny priestor na popularizáciu klimatických tém.

Finišuje projekt úpravy zelených plôch univerzitného areálu s budovaním prvkov zelenej infraštruktúry, ktorý zahŕňa takmer 15.000 štvorcových metrov. Do konca roka 2023 budú v areáli SPU v rámci projektu BIO:VCEL:IN na zhruba dvoch hektároch založené biodiverzitné lúky s ukážkovou zbierkou kvitnúcich lúčnych spoločenstiev na Slovensku, povedala Halászová.

V rámci modernizácie infraštruktúry SPU dokončila rekonštrukciu Študentského domova Antona Bernoláka, ako aj univerzitného bazéna. Okrem modernizácie týchto objektov bolo hlavným cieľom zníženie ich energetickej náročnosti.