Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Na Svätoplukovom námestí v Nitre už stoja nové variabilné moduly

Na snímke nainštalované nové moduly na Svätoplukovom námestí v Nitre. Foto: TASR Henrich Mišovič

Vybavené sú dreveným sedením, plachtami proti slnku a vetru a zeleňou.

Nitra 27. augusta (TASR) – Na Svätoplukovom námestí v Nitre už mesto osadilo moduly, ktoré môžu ľudia využiť na oddych a posedenie chránení pred počasím. Osem variabilných modulov má letný aj zimný režim, takže v centre mesta môžu zostať po celý rok.

Vybavené sú dreveným sedením, plachtami proti slnku a vetru a zeleňou. „V nádobách sú vysadené predovšetkým okrasné trávy, ktoré vydržia aj v horšom počasí. Žiaľ, v jednom z modulov ich niekto už po 12 hodinách vytrhal,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Na snímke nainštalované nové moduly na Svätoplukovom námestí v Nitre.
Foto: TASR Henrich Mišovič


Osem modulov je rozmiestnených do tvaru písmena L, čím kopírujú umiestnenie historických budov, ktoré v minulosti na námestí stáli. V lete slúžia ako útočisko pred horúčavami či na posedenie počas festivalov a koncertov. V zime sa ich využitie môže zmeniť. „Napríklad pred Vianocami sa konfigurácia priestorov v moduloch zmení tak, že sa zo sedenia spraví státie a dovnútra sa môžu vložiť stoly, ktoré využijú návštevníci vianočných trhov,“ vysvetlil Holúbek.

Za moduly radnica zaplatila víťazovi verejnej súťaže 95.820 eur. Podľa hovorcu budú neustále monitorované kamerami i hliadkami mestskej polície.