Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Na svetovom kongrese esperanta v Nitre sa stretne 60 krajín

Ilustračná snímka Foto: TASR - Henrich Mišovič

Krásy Slovenska prídu pod Zobor obdivovať návštevníci z Nového Zélandu, Austrálie, Číny, Japonska, ale aj Madagaskaru či ďalších afrických i ázijských krajín.

Nitra 22. júla (TASR) – Zhruba 1300 esperantistov zo 60 krajín sveta sa stretne v Nitre na 101. svetovom kongrese esperanta, ktorý sa začne v nedeľu 24. júla. Kongres bude venovaný téme Sociálna spravodlivosť – jazyková spravodlivosť a na Slovensku sa uskutoční po prvýkrát v histórii.

„Nitra je v celej doterajšej vyše storočnej histórii tretím najmenším mestom, v ktorom sa kongres koná,“ skonštatoval predseda prípravného výboru Peter Baláž. Podľa primátora Nitry Jozefa Dvonča zohrala pri výbere miesta konania kongresu dôležitú úlohu aj skutočnosť, že Slovensko je predsedajúcou krajinou v Rade Európskej únie. „Kongres esperanta sa koná pod záštitou SK PRES v rámci slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie,“ informoval Dvonč.

Svetový kongres esperanta sa koná každý rok v inej krajine, čo umožňuje esperantistom spoznávať tieto krajiny. Krásy Slovenska prídu do Nitry obdivovať návštevníci z Nového Zélandu, Austrálie, Číny, Japonska, ale aj Madagaskaru či ďalších afrických i ázijských krajín. Pripravený je pre nich program zameraný na spoznávanie krajiny, divadelné predstavenia, filmy a koncerty rôznych žánrov. Súčasťou slávnostného otvorenia bude v nedeľu večerné vystúpenie folklórneho súboru Lúčnica na Svätoplukovom námestí. Slovenská pošta pripravuje pri príležitosti svetového kongresu špeciálnu emisiu poštových známok.

V piatok 29. júla sa v priestoroch SPU v Nitre uskutoční Deň otvorených dverí kongresu. Záujemcovia – neesperantisti sa môžu prísť pozrieť na vybrané akcie, ktoré bude mať kongres vo svojom programe a sledovať, ako prebieha medzinárodná komunikácia v jednom jazyku, bez tlmočníkov. V ten istý deň sa na námestí uskutoční pokus o rekord v tancovaní slovenského tanga. Nasledovať bude medzinárodný hudobný festival, na ktorom odznie hudba rôznych žánrov od slovenských skupín z Nitry, ale aj esperantských skupín z Nemecka, Švédska či Litvy.

Súčasťou kongresu budú tri sprievodné odborné podujatia, ktorými sa začne esperanto otvárať svetu i odbornej verejnosti. Jedným z nich bude jazykovo-politická konferencia krajín Vyšehradskej štvorky V4+ s hlavnou témou Perspektívy jazykovej politiky v EÚ. Príspevkom Slovenska do posilňovania dialógu medzi náboženstvami a spoločného hľadania riešení rastúceho medzietnického, medzikultúrneho a medzináboženského napätia bude Stredoeurópske medzináboženské fórum – CEIF 2016. Súčasťou bude aj 20. medzinárodný medicínsky esperantský kongres. Účastníci budú diskutovať na tému Lekári a globalizácia: akí lekári sú potrební v novom storočí? Venovať sa budú hlavne výzvam, ktoré prináša súčasným lekárom globalizácia a bude ich možné vyriešiť len medzinárodnou spoluprácou.