Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Komunitná nadácia Nitry spustila výzvu zameranú na pomoc Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O podporu z grantového programu sa môžu uchádzať organizácie a občianske iniciatívy v Nitre, ktoré poskytujú pomoc odídencom.

Nitra 13. apríla (TASR) – Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spustila novú grantovú výzvu s názvom Nitra pomáha Ukrajine. Cieľom programu je zabezpečiť efektívnu podporu neziskovým organizáciám a občianskym iniciatívam v Nitre, ktoré poskytujú pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou z Ukrajiny.

Ako pripomenula NKN, o podporu sa môžu uchádzať aj odídenci z Ukrajiny, ktorí hľadajú útočisko v Nitre. Maximálna výška podpory na jeden projekt je 500 eur. Granty je možné využiť napríklad na kúpenie materiálneho vybavenia, ktoré je potrebné na pomoc utečencom. Okrem potravinovej a nefinančnej pomoci môže ísť aj o zakúpenie pomôcok na vzdelávacie či voľnočasové programy.

Podľa NKN sa financie z grantového programu môžu využiť aj na zabezpečenie odborného personálu, ktorý poskytuje odídencom pomoc v podobe psychologickej podpory i jazykových kurzov. Z dotácie je možné zaplatiť aj preplatenie lekárskeho úkonu, ktorý je nad rámec základnej zdravotnej starostlivosti i ďalšie náklady spojené so starostlivosťou o utečencov.

O podporu z grantového programu sa môžu uchádzať organizácie a občianske iniciatívy v Nitre, ktoré poskytujú pomoc odídencom. „Môžu o ne požiadať aj odídenci z Ukrajiny, ktorí prišli do Nitry po 24. februári a hľadajú útočisko pred vojnou v Nitre. Súčasťou takejto žiadosti musí byť odporúčanie od mesta Nitra, prípadne od organizácie pôsobiacej v Nitre či od obyvateľa mesta,“ uviedla NKN.