Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Nitriansky kraj podporí dotáciami obnovu kultúrnych pamiatok

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Palkovič

Termín uzávierky podávania žiadostí je 30. septembra 2020.

Nitra 12. augusta (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vyhlásil výzvu, na základe ktorej sa môžu právnické aj fyzické osoby uchádzať o dotáciu na záchranu kultúrnych pamiatok.

Nenávratný finančný príspevok z programu Zachráňme kultúrne pamiatky NSK na rok 2021 môžu žiadať iba organizácie, ktoré sú vlastníkom kultúrnej pamiatky alebo ju majú v nájme minimálne na 20 rokov. Okrem toho nesmú mať voči vyššiemu územnému celku žiadne nevyrovnané záväzky.

Maximálna výška dotácie na jeden projekt je 4500 eur, pričom žiadateľ musí na obnovu pamiatky poskytnúť vlastné zdroje minimálne do výšky 25 percent predpokladaných nákladov. „Na poskytnutie dotácie nemá žiadateľ právny nárok. NSK si vyhradzuje právo zamietnuť všetky doručené žiadosti na príslušný kalendárny rok v prípade, ak v rozpočte NSK nebudú schválené finančné prostriedky,“ uvádza sa vo výzve.

Pamiatka, na obnovu ktorej bude poskytnutý príspevok, sa musí nachádzať na území Nitrianskeho kraja a musí byť evidovaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. „Musí byť tiež užívaná v súlade s jej pamiatkovou hodnotou aj so zabezpečením jej základnej ochrany. Termín uzávierky podávania žiadostí je 30. septembra 2020,“ informoval Úrad NSK.