Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

Podľa analýzy nemusí ísť na skládku v Nitre takmer polovica komunálu

Ilustračné foto Foto: TASR

Na analýzu poslúžili dve 1200-kilogramové vzorky zmesového komunálneho odpadu z rodinných domov a zo sídliska Klokočina v Nitre.

Nitra 26. apríla (TASR) - Analýza komunálneho odpadu, ktorú vykonali študenti nitrianskych univerzít ukázala, že 40 percent vyvezených odpadkov by nemuselo skončiť na skládke. Pri príležitosti Dňa Zeme vykonali rozbor študenti Univerzity Konštantína filozofa (UKF) a Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU).

Na analýzu poslúžili dve 1200-kilogramové vzorky zmesového komunálneho odpadu z rodinných domov a zo sídliska Klokočina v Nitre. "Študenti odpad správne separovali do pripravených vriec a na záver roztriedené druhy odpadu odvážili. Keby obyvatelia vybraných častí mesta pristupovali k triedeniu komunálneho odpadu zodpovednejšie, tak zo sledovanej kopy, by reálne skládkovaných bolo o približne 40 percent komunálnych odpadov menej," uviedli Zuzana Pucherová a Imrich Jakab z Katedry ekológie a environmentalistiky UKF.

Ako doplnili, pre účastníkov analýzy bolo prekvapením, že v čase zdražovania potravín sa v zmesovom komunálnom odpade nachádzalo pomerne vysoké množstvo neskonzumovaných, ešte nerozbalených potravín, vrátane mäsa. "Spolu to bolo viac ako 60 kilogramov. Našli sme aj 40 kilogramov skla, 72 kilogramov textilu a obuvi, 69 kilogramov plastu a 35 kilogramov papiera. Všetky tieto komodity komunálneho odpadu môžeme v Nitre separovať," zdôraznili účastníci analýzy. Pozitívnym zistením podľa nich bolo, že v 1,2-tonovej vzorke zmesového komunálneho odpadu zo sídliska našli iba štyri PET fľaše a deväť nápojových plechoviek s logom Z.