Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Pred 79 rokmi zahynulo pri bombardovaní Nitry 345 ľudí

Na archívnej snímke pohľad na vojnou zničené nitrianske Mestské divadlo 14. februára 1946. Foto: ARCHÍV TASR - Koloman Cích

Keďže zlyhala i ohlasovacia služba, sirény sa spustili až päť minút po začiatku náletu a lietadlá nad Nitru prileteli bez akéhokoľvek varovania.

Nitra 26. marca (TASR) - Položením kytíc na hrobové miesta na Mestskom cintoríne v Nitre si zástupcovia mesta uctili pamiatku obetí bombardovania Nitry. Pred 79 rokmi, 26. marca 1945, dopadlo na mesto 166 sovietskych bômb. Ich cieľom mali byť fašistické štáby v kasárňach a na Párovciach. Na cintoríne spočinulo 345 obetí tragédie, pripomenul viceprimátor Miloslav Špoták.

Krátko pred koncom druhej svetovej vojny zaútočili na mesto bombardéry 5. leteckej armády 2. ukrajinského frontu. Nitra v tom čase nebola chránená protilietadlovou obranou. Keďže zlyhala i ohlasovacia služba, sirény sa spustili až päť minút po začiatku náletu a lietadlá nad Nitru prileteli bez akéhokoľvek varovania.

Bombardovanie sa začalo krátko pred blížiacou sa Veľkou nocou. Na jarmok v centre mesta prišlo veľa ľudí z vidieka. Nemci opustili Nitru dva dni pred bombardovaním. Medzi obeťami bolo len päť vojakov Wehrmachtu a osem slovenskej armády, zvyšok tvorili civilisti. Zničených bolo približne 50 budov, ďalších viac ako 300 bolo poškodených.