Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Obnova Kráľovskej cesty v Nitre si vyžiada takmer štvrť milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Mužla

Charakter ulice v Starom meste zostane zachovaný. Firma odstráni pôvodný povrch, ktorý tvoria andezitové kocky s hranou 10 centimetrov.

Nitra 21. júla (TASR) – Mesto Nitra spustilo rekonštrukciu Kráľovskej cesty. Celková cena rekonštrukcie takmer 170 metrov dlhej cesty je vyčíslená na 238.934 eur s DPH. „Súčasťou prác bude aj vybudovanie troch nových dažďových vpustí a umiestnenie desiatich pouličných LED svietidiel. Predpokladaný termín ukončenia rekonštrukcie je na jeseň,“ informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Charakter ulice v Starom meste zostane zachovaný. Firma odstráni pôvodný povrch, ktorý tvoria andezitové kocky s hranou 10 centimetrov. Dlažba poputuje na dočasnú skládku a každý jej použiteľný kus bude znovu umiestnený na svoje miesto. Po odsúhlasení krajským pamiatkovým úradom bude zvyšok doplnený novou dlažbou.

Keďže lokalita sa nachádza v pamiatkovej rezervácii, súčasťou prác musí byť aj archeologický výskum. Ten sa uskutoční v úzkej súčinnosti so stavebným dielom formou sledovania zemných výkopov, rýh, vyhľadávaním a zberom archeologických nálezov. „Následne sa na mieste uskutoční plošná sondáž s odborným zdokumentovaním nálezovej situácie. Po ukončení výskumných prác bude zhotovená kompletná dokumentácia a spraví sa aj inventarizácia nálezov,“ potvrdil Holúbek. Cena výskumu dosiahne 15.312 eur s DPH.