Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Nitra si pripomenie 17. november pri paneloch Berlínskeho múru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Do Nitry ich priviezli ešte v októbri, momentálne sú už osadené v parčíku na Štefánikovej triede.

Nitra 16. novembra (TASR) - Deň boja za slobodu a Medzinárodný deň študentstva si mesto Nitra po prvýkrát pripomenie pri fragmentoch Berlínskeho múru. Do Nitry ich priviezli ešte v októbri, momentálne sú už osadené v parčíku na Štefánikovej triede.

Spomienkové stretnutie sa bude konať v utorok o 17.00 h. Podľa slov hovorcu mesta Tomáša Holúbeka svoju účasť prisľúbila aj nemecká veľvyslankyňa na Slovensku Barbara Wolfová, minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), riaditeľ Goetheho inštitútu Markus Huber a ďalší predstavitelia štátnej správy a samosprávy. „Pri tejto príležitosti odhalíme fragmenty Berlínskeho múru, ktorý je celosvetovo známym symbolom slobody. Nitra je iba 18. mestom, v ktorom vzácne fragmenty zápas o slobodu pripomínajú,“ uviedol Holúbek.

Radnica v predvečer 17. novembra pripomína, že tento sviatok treba vnímať predovšetkým ako deň študentov. „Či už išlo o rok 1939 alebo rok 1989. V oboch prípadoch študenti zohrali nenahraditeľnú úlohu. Obe udalosti spája nesúhlas s okupáciou a nesúhlas s manipuláciou a akýmkoľvek diktátom. V oboch prípadoch vyšli ľudia do ulíc, aby protestovali proti tomu, že im je vnucovaný jeden jediný správny názor,“ konštatuje sa v pozvánke na spomienkové zhromaždenie.