Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

SPU si z Agrokomplexu odniesla dva Zlaté kosáky

Na archívnej snímke exponáty od vyše 450 vystavovateľov a predajcov z ôsmich krajín ponúkol 48. ročník medzinárodnej výstavy Agrokomplex v Nitre. Foto: TASR Henrich Mišovič

Ocenenie Zlatý kosák je tradičnou súčasťou výstavy Agrokomplex. Odovzdáva sa v kategóriách veda a výskum, rastlinná výroba a mechanizácia a živočíšna výroba.

Nitra 21. augusta (TASR) - Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre si z tohtoročnej výstavy Agrokomplex odniesla dva Zlaté kosáky. Ocenenia z rúk ministra pôdohospodárstva Jozefa Bíreša si SPU prevzala za autonómny systém riadenia mobilného robota a vedeckú publikáciu Technika pre vinohradníctvo a vinárstvo.

Podľa slov hovorkyne SPU Renáty Chosraviovej hodnotiaca komisia ocenila riadiacu jednotku autonómneho mobilného robota SaMoRob, ktorý pracuje na princípe spaľovacieho motora s hydraulickým pohonom a tiež autonómneho mobilného robota Salamander, ktorý je elektrickou verziou malotraktora a je určený pre malé výmery pôdy. "Ide o diela vývojárskeho tímu pod vedením Vladimíra Cvikloviča z Ústavu elektrotechniky, automatizácie, informatiky a fyziky," doplnila Chosraviová.

Ako dodala, vedecká publikácia Technika pre vinohradníctvo a vinárstvo deväťčlenného autorského kolektívu pod vedením Jána Jobbágyho z Ústavu poľnohospodárskej techniky, dopravy a bioenergetiky získala ocenenie za zhrnutie najnovších vedeckých poznatkov v uvedenej problematike. "Cieľom odborníkov je prispievať k rozvoju poznania v oblasti vinohradníckej a vinárskej techniky," uviedla Chosraviová.

Ocenenie Zlatý kosák je tradičnou súčasťou výstavy Agrokomplex. Odovzdáva sa v kategóriách veda a výskum, rastlinná výroba a mechanizácia a živočíšna výroba. "Ide o špeciálnu cenu ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a štátneho podniku Agrokomplex Národné výstavisko," pripomenula Chosraviová.