Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Študenti medicíny pomáhajú repatriantom v nitrianskej karanténe

Ilustračné foto. Foto: TASR Milan Kapusta

Na internáte je ubytovaných 136 repatriantov.

Nitra 19. mája (TASR) – Študenti Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre pomáhajú v karanténnom stredisku, ktoré bolo vytvorené na internáte UKF pod Zoborom. Štyria dobrovoľníci z Katedry klinických disciplín a urgentnej medicíny UKF reagovali na ponuku svojej pedagogičky Dany Brázdilovej.

Ako informovala UKF, úlohou študentov je roznášanie stravy alebo vecí, ktoré repatriantom donesú ich blízki. „Snažíme sa im vyhovieť a splniť všetky požiadavky, ktoré majú. Naše pocity sú rôzne. Ľudia sú tu doslova zavretí už niekoľko dní, a tak sa postupne atmosféra zhoršuje.

Repatrianti sú nervóznejší, dožadujú sa informácií, ktoré ani my nemáme. Niektorí sú však, naopak, veľmi milí a vážia si všetko, čo sa snažíme pre nich urobiť,“
uviedla dobrovoľníčka Petra Budovcová.

V súčasnosti je v Študentskom domove Zobor využitá celá ubytovacia kapacita, ktorú univerzita poskytuje štátu pre karanténne účely. Na internáte je ubytovaných 136 repatriantov z Rakúska, Nemecka, Česka, Švajčiarska, USA, Iránu, Talianska, Lichtenštajnska, Maďarska, Dánska, Ruska a Izraela. Prví repatrianti boli v študentskom domove ubytovaní 5. mája.