Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Nitriansky turistický vláčik nebude premávať na hrad

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Počas dvoch sezón v ňom odviezla takmer 25 000 cestujúcich.

Nitra 12. augusta (TASR) – Po zhruba mesiaci prevádzky turistického vláčika v Nitre mení jeho prevádzkovateľ trasu a grafikon jázd. Vláčik nebude od 15. augusta premávať na hrad, zachádzať bude iba po Pribinovo námestie. Prestávka vláčika sa presunie z hradu do mestského parku. Dôvodom je nevyhovujúci stav cesty na hrad.

„Prevádzku z Pribinovho námestia na Nitriansky hrad sme sa rozhodli zrušiť vzhľadom na pribúdajúce poruchy na vláčiku, ale aj z dôvodu bezpečnosti okoloidúcich chodcov, ktorým hrozí úraz kvôli uvoľnenej dlažbe na ceste. Tento úsek je vo veľmi zlom stave, povrch cesty je nespevnený a dlažobné kocky sú uvoľnené,“ vyjadril sa prevádzkovateľ turistickej atrakcie, spoločnosť Arriva Nitra.

Vozidlo s dvoma vozňami a celkovou kapacitou 36 osôb premáva v Nitre od roku 2006, prevádzkoval ho súkromný podnikateľ. Od roku 2018 prevádzku turistického vláčika prebrala spoločnosť Arriva Nitra. Arriva kúpila nový vláčik, prevádzkovala ho na základe dodatku k zmluve o poskytovaní výkonov vo verejnom záujme, ktoré si objednávalo mesto. Počas dvoch sezón v ňom odviezla takmer 25 000 cestujúcich.