Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Zážitkový cestovný ruch priblíži dejiny nitrianskeho regiónu

Na hradnom vrchu pod Nitrianskym hradom pokračujú archeologické výskumy, Nitra 3. decembra 2012. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V prípade, že združenie bude úspešné a podarí sa mu získať na svoj zámer financie z fondov Európskej únie (EÚ), bude sa projekt realizovať v spolupráci s viacerými mestami na území Nitrianskeho kraja.

Nitra 7. apríla (TASR) – Využiť potenciál historických osobností a udalostí na vytvorenie produktov zážitkového cestovného ruchu je cieľom projektu, ktorý pripravuje Regionálne združenie Váh-Dunaj-Ipeľ (RZ VDI). V prípade, že združenie bude úspešné a podarí sa mu získať na svoj zámer financie z fondov Európskej únie (EÚ), bude sa projekt realizovať v spolupráci s viacerými mestami na území Nitrianskeho kraja a prihraničných regiónov na maďarskej strane.

"Vychádzame z aktivít, ktoré sme robili v Mojmírovciach, v rodnej obci grófa Grasalkoviča. V rámci nich vznikli presné historické repliky kostýmov Márie Terézie, Grasalkoviča a grófa Huňadyho, ktoré sa potom využili napríklad pri Barokovom dni v Mojmírovciach, pri prehliadkach mesta Nitra, pri tematických prehliadkach Nitrianskeho hradu, ale napríklad aj na výstave v kaštieli v Gödölö v Maďarsku," hovorí riaditeľ RZ VDI Daniel Balko.

Podľa jeho slov sa využívanie reálnych historických osobností i udalostí pri organizovaní rôznych podujatí osvedčilo a stretlo sa s veľkým záujmom turistov. Preto by RZ VDI chcelo tento potenciál využívať vo väčšej miere. Tento rok chce zážitkové produkty cestovného ruchu rozšíriť aj o akcie v mestách, ktoré sú členmi regionálneho združenia.

"Mnohé z miest sa už týmto smerom vybrali a robia nejaké historické podujatia, ako sú napríklad Levické hradné slávnosti, Novozámocké hradné dni, Komárňanské dni, v Nitre je festival Pribinova Nitrava, či podujatie Baroková záhrada v kaštieli v Mojmírovciach. Predpokladáme, že by súčasťou týchto aktivít boli aj veľmi významné hradné slávnosti v Tate v Maďarsku. Chceme, aby sa to spojilo, aby sa vytvoril spoločný letný kalendár takýchto historických festivalov, ktoré by boli vzájomne previazané," vysvetľuje Balko.

Turista by dostal ucelenú informáciu o rôznych, na históriu zameraných podujatiach, vďaka ktorým by sa postupne oboznámil s dejinami a tradíciami celého regiónu. Súčasťou projektu bude aj finančná pomoc pri realizácii akcií, spoločná propagácia, pomoc pri využívaní partnerských vzťahov, alebo pri zabezpečovaní účinkujúcich.

"Pretože mnohé mestá majú rôzne združenia, ktoré sa venujú či už tomu historickému šermu, alebo obnove nejakých historických tradícií. Chcem dosiahnuť, aby sa navzájom zúčastňovali na takýchto podujatiach, aby sme vedeli na tieto akcie zavolať aj partnerov z maďarskej strany, kde sú tieto veci tiež populárne a organizujú sa tam takéto historické slávnosti. Či už sú to remeselníci, alebo skupiny historického šermu, alebo dobovej hudby. Plánujeme urobiť databázu takýchto skupín a následne ju využívať na to, aby sa mohli prezentovať na všetkých týchto slávnostiach v rámci nášho slovensko-maďarského euroregiónu," dodal Balko.