Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Trafačke sa predstaví Potulná galéria

Trafačka, archívne foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nárast extrémizmu, rasizmu a xenofóbie vedie k naliehavej potrebe aktívnejšie sprístupňovať kultúrne hodnoty ľuďom, ktorí žijú v regiónoch bez dostatočného prístupu ku kultúre a informáciám.

Nitra 11. augusta (TASR) – Galéria Trafačka v Nitre ponúkne v stredu 12. augusta svoje priestory Potulnej galérii. Výstava, performance a koncert na tému Blokáda extrémizmu sa budú konať od 17:00 do 19:00.

Ako uviedli organizátori, projekt Potulná galéria prináša pod okná a balkóny sídlisk v regiónoch Slovenska program zameraný na boj proti extrémizmu.

„Hravou formou umeleckých diel a metaforickým jazykom umenia upozorňujeme na potrebu kriticky myslieť, hovoríme o extrémizme, rasizme, xenofóbii, domácom násilí, susedskom porozumení a tolerancii k menšinám,” povedal autor a kurátor projektu Juraj Čarný.

Ako doplnil, nárast extrémizmu, rasizmu a xenofóbie vedie k naliehavej potrebe aktívnejšie sprístupňovať kultúrne hodnoty ľuďom, ktorí žijú v regiónoch bez dostatočného prístupu ku kultúre a informáciám.

„Je nutné prinášať tieto aktivity aj tým, ktorým sociálna situácia neumožňuje dopriať si luxus za kultúrou cestovať a ktorých schopnosť kriticky rozlíšiť informácie od dezinformácií je výrazne limitovaná,“ pripomenuli organizátori.