Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Veriaci si počas víkendu pripomenú patrónov Nitrianskej diecézy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Omša, ktorej hlavným celebrantom bude nitriansky biskup Viliam Judák, sa bude konať v piatok 20. júla o 19. hodine.

Nitra 18. júla (TASR) – Pri Svoradovom prameni na Zobore si veriaci slávnostnou bohoslužbou uctia patróna Nitry svätého Svorada. Omša, ktorej hlavným celebrantom bude nitriansky biskup Viliam Judák, sa bude konať v piatok 20. júla o 19. hodine.

Ako informovalo Biskupstvo Nitra, veriaci sa už tradične zídu v blízkosti niekdajšieho zoborského kláštora a jaskyne, v ktorej podľa legendy svätý Svorad žil. Ako pripomína katolícka cirkev, svätí Andrej Svorad a Benedikt sú patrónmi celej Nitrianskej diecézy.

Svätí Svorad a Benedikt sa po prvýkrát spomínajú v Maurovej legende z roku 1064 až 1070. Svätý Andrej Svorad žil v benediktínskom Kláštore svätého Hypolita pod Zoborom, ktorý vznikol v 9. storočí a bol prvým kláštorom v stredovýchodnej Európe. Úctu svätých mu priznali 16. júla 1083 v Nitre v Kostole svätého Emeráma, kde je i pochovaný. Je prvým svätým, vyhláseným z územia Uhorska.

Benedikt bol žiakom svätého Andreja Svorada. Pochádzal s najväčšou pravdepodobnosťou z územia Slovenska. Po smrti svojho učiteľa sa rozhodol bývať na Skalke pri Trenčíne, kde tri roky viedol veľmi prísny asketický život. Tu ho prepadli zbojníci, zviazali a hodili do rieky Váh. Aj jeho telo bolo pochované v katedrálnom chráme v Nitre.