Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Veriaci si púťou pripomenú patróna Nitrianskej diecézy

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Svätý Andrej Svorad žil v benediktínskom Kláštore svätého Hypolita pod Zoborom, ktorý vznikol v 9. storočí a bol prvým kláštorom v stredovýchodnej Európe.

Nitra 9. júla (TASR) – Veriaci v Nitre si aj tento rok uctia pamiatku patróna mesta svätého Andreja Svorada. Púť k zvyškom Zoborského kláštora sa bude konať 16. júla.

Slávnostná omša bude v areáli kláštora o 19. hodine. „Celebrovať ju bude nitriansky diecézny biskup Viliam Judák s kňazmi farností mesta Nitra. V prípade priaznivého počasia sa uskutoční aj pešia púť od Zimného štadióna na Sihoti na Zoborský kláštor so začiatkom o 17. hodine. Konať sa bude v súlade platnými protipandemickými opatreniami,“ informovalo Nitrianske biskupstvo.

Svätý Andrej Svorad je uctievaný ako patrón celej Nitrianskej diecézy. Spolu so svätým Benediktom sa prvýkrát spomína v Maurovej legende z roku 1064 až 1070. Svätý Andrej Svorad žil v benediktínskom Kláštore svätého Hypolita pod Zoborom, ktorý vznikol v 9. storočí a bol prvým kláštorom v stredovýchodnej Európe. Úctu svätých mu priznali 16. júla 1083 v Nitre v Kostole svätého Emeráma, kde je i pochovaný. Je prvým vyhláseným svätým z územia Uhorska.