Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Vikár Nitrianskej diecézy požehnal Slovensko, chorých a zdravotníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Táto mimoriadna aktivita konala v súlade so všetkými liturgickými pravidlami týkajúcimi sa posvätných relikvií.

Nitra 20. marca (TASR) – Generálny vikár Nitrianskej diecézy a rektor Baziliky sv. Benedikta v Hronskom Beňadiku Peter Brodek dnes z lietadla udelil požehnanie celému Slovensku, chorým, lekárom, zdravotníkom, záchranárom, vojakom i policajtom. Ako informovalo nitrianske biskupstvo, požehnanie s relikviou Kristovej krvi bolo na úmysel odvrátenia koronavírusovej epidémie a všetkých ťažkostí, ktoré sú s ňou spojené.

Podľa slov hovorcu biskupstva Tibora Ujlackého sa táto mimoriadna aktivita konala v súlade so všetkými liturgickými pravidlami týkajúcimi sa posvätných relikvií.

„Nebola uskutočnená za účelom senzácie, ale z podnetu a ponuky vychádzajúcich z hlbokej viery, nádeje a lásky v Božie milosrdenstvo, ktoré v týchto dňoch všetci tak veľmi potrebujeme,“ skonštatoval Ujlacký.

Opátstvo v Hronskom Beňadiku dostalo relikviu Kristovej Krvi ako dar od kráľa Mateja Korvína I. pri príležitosti posvätenia kostola v roku 1483. Kráľ Matej I. dostal túto relikviu pravdepodobne od pápeža Pavla II. ako poďakovanie za pomoc v boji proti Turkom.

„Od toho času sa úcta k Božej Krvi začala šíriť po celom okolí. Opáti pre relikviu postavili osobitnú kaplnku, ktorú 26. marca 1489 posvätil nitriansky biskup Gregor,“ dodal Ujlacký.