Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Výstava osvetového strediska v Nitre sa bude venovať divadelníctvu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Výstavou si KOS okrem aktuálneho Roka slovenského divadla pripomenie aj storočnicu Slovenského národného divadla a 190. výročie uvedenia prvého ochotníckeho predstavenia na území Slovenska.

Nitra 23. mája (TASR) – Krajské osvetové stredisko (KOS) pripravuje na jeseň výstavu, ktorá predstaví rozvoj divadelníctva v okresoch Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce. Konať sa bude v októbri a novembri nielen v KOS, ale aj vo vybraných kultúrnych domoch Nitrianskeho kraja.

Výstavou si KOS okrem aktuálneho Roka slovenského divadla pripomenie aj storočnicu Slovenského národného divadla a 190. výročie uvedenia prvého ochotníckeho predstavenia na území Slovenska. „Budú na nej prezentované fotografie z divadelných predstavení, ktoré sa hrali v slovenskom i maďarskom jazyku od roku 1920 do roku 1999,“ informovali organizátori.

Zároveň vyzvali ochotníkov, divadelných pamätníkov a kultúrnych pracovníkov v obciach, aby výstavu obohatili fotografiami zo svojich kroník a zbierok. „Divadelné fotky je možné poslať do KOS v Nitre mailom alebo MMS v čo najlepšej kvalite. Je potrebné označiť rok, kedy sa hralo predstavenie, jeho názov a meno divadelného súboru a obce, prípadne aj príbeh, ktorý sa viaže k fotografii alebo k divadlu,“ oznámilo KOS.