Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nitra za posledné roky odstránila z ulíc stovky reklamných stavieb

Na snímke pracovníci odstraňujú nelegálny reklamný pútač. Foto: TASR/Michal Svítok

Ako pripomenula referentka pre reklamné stavby na mestskom úrade Jana Remenárová, reklamné stavby boli postavené na dobu určitú.

Nitra 24. augusta (TASR) – Po viac ako dvoch rokoch úradných sporov, podaní a odvolaní na prokuratúru sa nitrianskej radnici podarilo odstrániť bigboard na Chrenovskej ulici. V čase, keď bol reklamný pútač postavený, neporušovala firma žiadne právne predpisy, medzičasom sa však zmenil územný plán mesta.

Ako pripomenula referentka pre reklamné stavby na mestskom úrade Jana Remenárová, reklamné stavby boli postavené na dobu určitú. Pred uplynutím doby vlastník musí požiadať o predĺženie a mesto musí postupovať podľa právnych predpisov v danom čase. „Radnica preto nepredĺžila dobu trvania tejto reklamnej stavby,“ uviedla.

Tento krok spustil sériu odvolaní a podaní. Firma sa najskôr voči rozhodnutiu mesta dvakrát odvolala na okresnom úrade. „Ten vždy potvrdil, že mesto postupovalo správne. Stavebník následne podal podnet na prokuratúru. Okresný prokurátor si vyžiadal spisový materiál. Vec preskúmal a rozhodol v prospech mesta. Rovnako to dopadlo aj na krajskej prokuratúre,“ uviedol hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Podľa jeho slov sa pre odvolania natiahla snaha o odstránenie stavby na dva a pol roka. Až po tejto dobe a pod hrozbou vysokej pokuty za nerešpektovanie právoplatného rozhodnutia o odstránení stavby firma bigboard z Chrenovskej ulice zvesila. „Takéto zdĺhavé konania sú pri všetkých reklamných stavbách, preto ich odstraňovanie toľko trvá. Berieme to ako úspech mesta, ak sa nám nakoniec podarí odstrániť stavby, ktoré tu podľa záväznej časti územného plánu nemajú byť umiestnené,“ povedal referent urbanizmu a architektúry Anton Kondrla.

Nitra podľa Holúbeka aj napriek snahám o prieťahy zo strany reklamných firiem odstráni ročne približne 100 reklamných stavieb. V roku 2017 ich zmizlo z mesta 103, vlani to bolo 111 a od začiatku tohto roka mesto zlikvidovalo ďalších 62 kusov reklamných stavieb. „Boj proti vizuálnemu smogu je často namáhavá práca, ktorej výsledky sú vidieť až po dlhých rokoch. V snahe o skrášľovanie Nitry a čistenie ulíc od reklamných stavieb budeme, samozrejme, pokračovať,“ dodal primátor Marek Hattas.