Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Nitra zriadi pre utečencov ubytovne v telocvičniach, potrebuje matrace

Na archívnej snímke z 9. marca 2022 pracovníci prvého kontaktu v budove Centra voľného času Domino, v ktorom je zriadené centrum COMIN v Nitre, ktoré je pripravené pomáhať utečencom z Ukrajiny. Foto: TASR – Henrich Mišovič

Momentálne prebieha v meste viacero materiálnych zbierok, v rámci ktorých sa mesto i dobrovoľníci snažia získavať vybavenie pre utečencov.

Nitra 15. marca (TASR) – V Nitre už našli útočisko desiatky ľudí, ktorí utekajú z Ukrajiny pred vojnou. Radnica sa v súčasnosti snaží zabezpečiť utečencom predovšetkým ubytovanie.

Mesto okrem toho posilňuje svoje kapacity aj v materských a základných školách. Pripravuje tiež denné tábory pre ukrajinské deti a v sociálnej výdajni zabezpečuje stravu sedem dní v týždni. „V spolupráci s mestskou políciou ubytovávame ľudí, ktorí prichádzajú do Nitry v neskorých nočných hodinách. Bolo tiež vytvorené logistické centrum, ktoré zhromažďuje zbierky z celého okresu,“ informoval magistrát.

Naplno funguje aj COMIN - Komunitné centrum pre pracovnú a vedomostnú mobilitu v Nitre. To už rozšírilo svoju prevádzku a presťahovalo sa z klientskeho centra do priestorov centra voľného času Domino. „K zamestnancom mestského úradu sa pridalo niekoľko dobrovoľníkov, ktorí nezištne denne zabezpečujú ubytovanie, stravu, pomáhajú s právnymi úkonmi, poskytujú všetky potrebné informácie a často aj svoje rameno na vyplakanie. Obrovskú prácu robia občianske združenia a neziskové organizácie v Nitre,“ pripomenula radnica.
Na archívnej snímke z 9. marca 2022 priestory cudzineckej polície v Nitre.
Foto: TASR - Henrich Mišovič

Momentálne prebieha v meste viacero materiálnych zbierok, v rámci ktorých sa mesto i dobrovoľníci snažia získavať vybavenie pre utečencov. Magistrát momentálne vytvára v telocvičniach veľkokapacitné ubytovne a potrebuje pomoc pri ich zariaďovaní. „Každý, kto má k dispozícii hygienicky vyhovujúce matrace akýchkoľvek rozmerov, môže ich priniesť do Kultúrneho centra Zobor na Svätourbanskej ulici, kde dva dni v týždni prebieha materiálna zbierka,“ vyzval verejnosť mestský úrad.