Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

ZSS v nitrianskom kraji sú na tretiu vlnu pripravené

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jednotlivé Zariadenia sociálnych služieb majú aktuálne vytvorenú 14-dňovú rezervu osobných ochranných pracovných prostriedkov.

Nitra 4. októbra (TASR) – Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) v Nitrianskom samosprávnom kraji sú pripravené na tretiu vlnu pandémie COVID-19. ZSS majú vypracované krízové plány, pravidlá karantény, plány na reprofilizáciu lôžok, majú k dispozícii izolačné či karanténne miestnosti, informovala Erika Róžová, vedúca Odboru sociálnych vecí Úradu NSK.

Návštevy príbuzných a blízkych osôb prijímateľov sociálnych služieb v ZSS sa realizujú v súlade s aktuálnymi podmienkami uvedenými vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, Pandemickým plánom Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, so Semaforom pre zabezpečenie návštev v ZSS v súlade s COVID automatom a v súlade s aktuálnym krízovým plánom ZSS. Odporúčajú a preferujú sa návštevy v exteriéri.

NSK naďalej ponechal zariadenie Harmónia, ZSS Horné Štitáre v mieste poskytovania sociálnych služieb Radošina ako preventívne miesto pre prípad nevyhnutného bezodkladného umiestnenia žiadateľa o sociálnu službu za dodržania určitých podmienok.

Percento zaočkovanosti v ZSS stúpa. V ZSS v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK je zaočkovaných 86 percent klientov a 72 percent zamestnancov. Pripravuje sa podávanie 3. dávky vakcíny pre zamestnancov a klientov ZSS. V ZSS prebieha testovanie raz za 14 dní a priebežne podľa potreby, semaforu a krízového plánu.

„Odbor sociálnych vecí Úradu NSK vydáva pravidelne každý mesiac zhruba 20.000 testov na testovanie klientov a zamestnancov," uviedla Róžová.

Jednotlivé ZSS majú aktuálne vytvorenú 14-dňovú rezervu osobných ochranných pracovných prostriedkov. Rezerva bude použitá na prechodné pokrytie zvýšenej spotreby alebo na vykrytie výpadku dostupnosti týchto prostriedkov na trhu.