Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Nitrania sa chystajú na Pyramíde spoločne sledovať padanie perzeidov

Ppohľad na meteorický roj Perzeíd 11. augusta 2009 v kanadskom Vintone Foto: AP Photo/Kevin Clifford

Perzeidy sú kometárny meteorický roj. Ich aktivita narastá od 17. júla a trvá do 22. augusta. V tomto období je možné pozorovať zhruba stovku meteorov za hodinu, reálne to však býva menej.

Nitra 10. augusta (TASR) – Nitrania sa chystajú tráviť noc zo soboty 11. augusta na nedeľu 12. augusta na Pyramíde pod Zoborom. Z výšky 556 metrov nad morom chcú spoločne sledovať zaujímavé prírodné divadlo nad Nitrou, padanie perzeidov. Nitrianska hvezdáreň k meteorickému roju nepripravuje žiadne špecializované podujatie, pretože perzeidy sa dajú pozorovať voľným okom. Odborníci však odporúčajú vyjsť za mesto, kde je málo umelého svetla z lámp a kde je dobrý výhľad.

Perzeidy sú kometárny meteorický roj. Ich aktivita narastá od 17. júla a trvá do 22. augusta, najvýraznejšia býva od 11. do 14. augusta. V tomto období je možné za ideálnych podmienok a na tmavej oblohe pozorovať zhruba stovku meteorov za hodinu, reálne to však býva menej. Meteorický roj dostal pomenovanie podľa miesta, z ktorého meteory na oblohe zdanlivo vyletujú a ktorý sa nachádza v súhvezdí Perzeus. Jeho zdrojovým telesom je kométa 109P/Swift-Tuttle s obežnou dobou 130 rokov. Perzeidy sú pomerne rýchle, do zemskej atmosféry vlietajú rýchlosťou okolo 59 kilometrov za sekundu. Patria medzi najobľúbenejšie roje pre svoju výdatnosť a tiež preto, že ich je možné vďaka príjemnej augustovej teplote ľahko sledovať celú noc na rozdiel od výdatnejších Kvadrantíd, ktoré majú maximum vo vrcholiacej zime. Perzeidy patria k najpravidelnejším meteorickým rojom a ľudovo sa nazývajú „slzičky svätého Vavrinca“, pretože sú činné okolo 10. augusta, kedy sa slávil deň svätého Vavrinca.