Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Gröhling: Zaočkovanosť zamestnancov nitrianskych škôl je nad priemerom

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling počas tlačovej konferencie na tému – Ku kampani Za otvorené škol. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kampaň za otvorené školy podporil aj primátor Nitry Marek Hattas, podľa ktorého je potrebné spraviť všetko preto, aby sa v Nitre nezopakovala mimoriadna situácia, ktorá tu bola začiatkom roka.

Nitra 12. augusta (TASR) – Niekoľko týždňov pred začiatkom školského roka presiahla zaočkovanosť detí i zamestnancov škôl v Nitre celoslovenský priemer. Skonštatoval to minister školstva Branislav Gröhling (SaS) počas kampane Za otvorené školy.

Podľa jeho slov je v Nitre zaočkovanosť detí vo veku nad 12 až 17 rokov 21-percentná, čo je nad celoslovenským priemerom, ktorý je 19 percent. „Celková zaočkovanosť je 44 percent obyvateľov a zaočkovanosť v rámci školstva je 67 percent, čo je tiež nad slovenským priemerom, ktorý je k 30. júlu, pri pracovníkoch škôl, 66 percent. Výrazne a pozitívne vyskakuje Komárno, kde zaočkovanosť učiteľov a zamestnancov škôl je 70 percent a Šaľa so 73-percentami,“ skonštatoval Gröhling.

Pomerne vysoká zaočkovanosť je aj na stredných školách. „Nitriansky samosprávny kraj (NSK) je zriaďovateľom 62 stredných škôl vrátane gymnázií. Podiel zaočkovanosti je v prípade pedagogických pracovníkov až na čísle 81,3 percenta a nepedagogických pracovníkov 60,5 percenta. Veríme, že tento podiel bude ešte do otvorenia školského roka stúpať,“ povedal podpredseda NSK Igor Éder.

V rámci Nitrianskeho kraja za priemerom mierne zaostávajú Topoľčany s 36-percentnou celkovou zaočkovanosťou a Zlaté Moravce, kde je očkovaných 39 percent ľudí. „Ale v rámci zamestnancov školstva máme aj v Topoľčanoch 61 a v Zlatých Moravciach 63 percent očkovaných ľudí,“ pripomenul Gröhling.

Aby sa podiel očkovaných pracovníkov škôl čo najviac zvýšil, plánuje ministerstvo školstva spustiť od 16. augusta call centrum. „Budeme volať priamo primátorom a starostom, ale obzvlášť riaditeľom a zamestnancom škôl, kde budeme vidieť nízku očkovanosť. Budeme sa im snažiť pomôcť prostredníctvom očkovacích výjazdových tímov, aby sme prišli priamo na školu, alebo do mesta a pomohli tak samosprávam zvýšiť zaočkovanosť,“ uviedol minister.

Kampaň za otvorené školy podporil aj primátor Nitry Marek Hattas, podľa ktorého je potrebné spraviť všetko preto, aby sa v Nitre nezopakovala mimoriadna situácia, ktorá tu bola začiatkom roka. „Bola veľmi zlá, mali sme tu tvrdý lockddown. Určite všetci chceme, aby naše deti mali neobmedzený prístup k vzdelávaciemu systému, mohli sa stretávať so svojimi rovesníkmi a rodičia sa mohli plne venovať svojej práci. Jediná cesta, ktorá tu momentálne je, je očkovanie. Verím obyvateľom mesta Nitra a verím, že budeme dôverovať vede, pretože inak to nejde,“ skonštatoval Hattas.

Marek Hattas, archívna snímka.
Foto: TASR Jakub Kotian


Podľa Lekára NSK Ľubomíra Ševčíka je potrebné zamerať sa aj na očkovanie detí. „Chcel by som poprosiť rodičov a hlavne lekárov primárneho kontaktu, teda obvodných lekárov, aby podporili zaočkovanosť hlavne u detí. Asi nikto nechce, aby bola znova taká situácia ako minulý školský rok. Vyučovanie sa musí realizovať na školách a môže byť bezpečné iba vtedy, keď budú pedagógovia, ale aj deti zdravé,“ dodal Ševčík.