Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Nitriansky kraj poskytol na podporu vidieka takmer 2,4 milióna eur

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Pomoc z vyššieho územného celku putovala aj na podporu malých podnikateľov, držiteľov regionálnych značiek kvality Ponitrie, Nitrava, Podunajsko a Hont.

Mojmírovce 22. septembra (TASR) - Nitriansky samosprávny kraj (NSK) podporil za posledné štyri roky na vidieku takmer tisícku projektov, ktoré boli zamerané na obnovu verejných priestranstiev, budovanie oddychových zón, ihrísk, či podporu podnikateľov a remeselníkov. Odznelo to na konferencii zameranej na podporu vidieka, ktorú NSK zorganizoval v Mojmírovciach.

Na území NSK v súčasnosti funguje 17 miestnych akčných skupín, ktoré kraj podporuje prostredníctvom programu Leader. "Prioritou do roku 2027 je pomoc pri vytváraní spolupráce výrobcov, spracovateľov a odberateľov. Naším cieľom je tiež podpora malých a mladých farmárov tak, aby sa náš vidiek nevyľudňoval, aby sa tu mohli vytvárať pracovné miesta a mohla sa zachovať kvalitná lokálna potravinová výroba," informoval NSK.

Pomoc z vyššieho územného celku putovala aj na podporu malých podnikateľov, držiteľov regionálnych značiek kvality Ponitrie, Nitrava, Podunajsko a Hont. Podporené boli tiež projekty na modernizáciu verejných priestranstiev, oddychových zón, detských ihrísk a ďalšej drobnej architektúry. Kraj pomáhal aj pri výsadbe starých a tradičných odrôd drevín a zelene, podporil výsadbu obecných sadov či komunitné kompostovanie. "Celkovo bolo za obdobie rokov 2018 až 2022 z rozpočtu NSK v rámci programu Leader NSK podporených 952 projektov v celkovej sume 2.380.838 eur," uviedol NSK.