Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Nitriansky kraj pripravuje menšie rekonštrukcie 29 mostov

Ilustračná fotka Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Opravy sa budú vykonávať v okresoch Levice, Nitra, Komárno, Topoľčany, Zlaté Moravce a Nové Zámky.

Nitra 1. februára (TASR) - Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pripravuje menšie rekonštrukcie 29 mostov na cestách druhej a tretej triedy. Opravy sa budú vykonávať v okresoch Levice, Nitra, Komárno, Topoľčany, Zlaté Moravce a Nové Zámky. Ako informoval Úrad NSK, na stavebné práce je v rozpočte kraja vyčlenených 300.000 eur.

Údržbu a drobné rekonštrukcie mostov vykonáva v NSK od minulého roka takzvaná mostná čata. Podľa predsedu kraja Branislava Becíka sa jej činnosť mimoriadne osvedčila. "Úlohou mostnej čaty je realizovať rôzne ľahké práce, menšie opravy, nátery a podobne. Ide o malé zásahy, ktoré však dokážu predĺžiť životnosť mostných telies. Pracovníci čaty podávajú naozaj skvelé výkony a veľmi nám pri údržbe mostov pomáhajú. Navyše nám reálne dokážu svojou prácou ušetriť nemalé financie," skonštatoval Becík.

Ako doplnil, NSK zvažuje, že počet mostných čiat zvýši. "Uvažujeme nad tým, že vznikne ešte jedna, možno aj ďalšie dve nové. V kraji máme cez 500 mostov a prakticky všetky si vyžadujú rekonštrukčné práce, takže máme čo robiť," vysvetlil.

NSK si ešte v roku 2022 nechal vypracovať súhrnnú hodnotiacu správu o technickom stave mostov vo svojej správe. Podľa nej je veľmi nepriaznivý. Ako sa v správe konštatuje, z celkového počtu 526 mostov vo vlastníctve kraja je iba jediný považovaný za bezchybný, ďalších 13 je vo veľmi dobrom stave. V sedemdielnej stupnici je ďalších 111 v dobrom a 279 mostov v uspokojivom stave. V zlom stave je 100 a vo veľmi zlom 21 mostov. V havarijnom stave je most v Jure nad Hronom, ktorý je už od roku 2018 úplne uzavretý.