Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Nitriansky kraj pripravuje projekty pre miliónové investície

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kraj chce celkovo opraviť 20 mostov, ktoré technický stav nedávna analýza vyhodnotila ako zlý.

Nitra 12. apríla (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pripravuje miliónové investície. Plánuje opraviť dve desiatky mostov, stavať novú cyklotrasu, modernizovať vzdelávanie na Strednej zdravotníckej škole v Nitre i revitalizovať Levický hrad.

Náklady na investície chce NSK zaplatiť z európskych fondov v novom programovom období. „Aby sme boli schopní tieto prostriedky čo najefektívnejšie čerpať, snažíme sa už v tejto chvíli pripraviť. Komisia regionálneho rozvoja a územného plánu NSK preto už tento týždeň rokovala o veľkých investičných zámeroch a som rád, že schválila vypracovanie projektových dokumentácií,“ skonštatoval na sociálnej sieti predseda komisie a poslanec NSK Daniel Balko.

Ako doplnil, len vypracovanie týchto dokumentácií bude stáť približne dva milióny eur. Samotné náklady na realizáciu jednotlivých investícií budú známe až po vypracovaní projektových dokumentácií. „Štát už pripravil výzvu, v rámci ktorej je možné získať peniaze na prípravu veľkých investičných zámerov. Vďaka nej budeme môcť vypracovať potrebné projekty a budeme pripravení na čerpanie európskych financií,“ uviedol Balko.

Kraj chce celkovo opraviť 20 mostov, ktoré technický stav nedávna analýza vyhodnotila ako zlý. Pôjde o mosty na cestách II. i III. triedy v rôznych okresoch kraja. Podľa materiálu, o ktorom budú rokovať krajskí poslanci na svojom najbližšom rokovaní, dosiahnu náklady na vypracovanie projektových dokumentácií sumu približne 1.250.000 eur.

Pripravovať sa bude aj výstavba ďalšej časti Ponitrianskej cyklomagistrály medzi obcami Nesvady a Martovce i modernizácia vzdelávania na Strednej zdravotníckej škole v Nitre. Kraj chce aktualizovať aj projektovú dokumentáciu na revitalizáciu Levického hradu. Komisia tiež odporučila spracovať projektovú dokumentáciu pre Krajské centrum športu v Nitre, v areáli strednej športovej školy.