Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Archeoskanzen v Nižnej Myšli má infocentrum, pribudla aj obetná jama

Archeologický skanzen v Nižnej Myšli v okrese Košice-okolie, ktorý je postupne budovaný na mieste významnej opevnenej osady a pohrebiska z doby bronzovej, sa najnovšie rozšíril o infocentrum so zázemím pre návštevníkov. Foto: TASR - František Iván

Areál skanzenu sa stal vhodným miestom pre workshopy, letné prímestské tábory, besedy, koncerty či iné kultúrne podujatia a voľnočasové aktivity.

Nižná Myšľa 10. júla (TASR) - Archeologický skanzen v Nižnej Myšli v okrese Košice-okolie, ktorý je postupne budovaný na mieste významnej opevnenej osady a pohrebiska z doby bronzovej, sa najnovšie rozšíril o infocentrum so zázemím pre návštevníkov. Jeho súčasťou sú toalety a zastrešené terasy s posedením, v automatoch je možnosťou zakúpenia občerstvenia, nechýba ani bezplatná wifi zóna. Z atrakcií skanzenu zároveň aktuálne pribudla replika unikátnej obetnej jamy s ľudskými pozostatkami.



Infocentrum začalo svoju činnosť začiatkom júla, otvorené je denne okrem pondelka, vstupné je nateraz bezplatné, respektíve dobrovoľné. "Máme tu dobrovoľníkov, ktorí sú schopní urobiť komentovanú prehliadku po archeoskanzene a ponúknuť základné informácie. Krok za krokom budeme služby pre návštevníkov ďalej rozvíjať," uviedol pre TASR Ján Melich z občianskeho združenia Collegium Myssle, ktoré múzeum v prírode buduje a prevádzkuje.



Projekt infraštruktúry skanzenu získal vlani regionálny príspevok cez Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu v sume 178.000 eur, desať percent rozpočtu tvorilo spolufinancovanie. Zaujímavosťou je, že sa pritom využili aj dva kontajnerové domy, ktoré obec Nižná Myšľa získala po povodniach a zosuvoch pôdy v roku 2010 na účely dočasného bývania.

Areál skanzenu sa podľa Melicha stal vhodným miestom pre workshopy, letné prímestské tábory, besedy, koncerty či iné kultúrne podujatia a voľnočasové aktivity. "Našim primárnym cieľom je prezentácia výsledkov archeologických vykopávok a tohto významného náleziska pre širokú verejnosť, ale ten priestor je výnimočný tým, že naozaj ponúka zázemie pre rôzne kultúrne produkcie," povedal.



Najbližším podujatím bude v sobotu (11. 7.) od 16.00 h vypaľovanie keramiky v tunelovej peci v rámci prebiehajúceho workshopu.

V archeoskanzene už možno nájsť repliky pravekých domov, časť obranného valu so vstupnou bránou či kuchynské pece. Najnovším prírastkom je replika obetnej jamy s kostrami štyroch žien vo veku zhruba 14 až 24 rokov aj s časťou uvarenej lebky dieťaťa. Zobrazuje archeologický nález na tomto mieste z roku 1993. Podľa Ladislava Olexu z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) tam okolo roku 1450 rokov pred našim letopočtom došlo k rituálnemu obetovaniu ľudí. "Časovo to spadá do obdobia tesne pred zánikom celej osady. Čiže, asi to mala byť nejaká obeta, aby osada nezanikla, ale to sú len naše dohady," priblížil archeológ. Takýto výnimočný jav s  ľudskými obetami je podľa neho pritom zaznamenaný aj na Spiši, západnom Slovensku, v Česku či Rakúsku.

K slávnostnému odhaleniu repliky obetnej jamy vybudovanej s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja (KSK) v sume 3000 eur dôjde v utorok 14. júla. Pôvodný archeologický nález je inštalovaný v Myšľanskom obecnom múzeu.

Na vyvýšenine Várhegy – Hradný vrch pri obchodnej ceste medzi Baltským morom a Stredozemím stála pred zhruba 3500 rokmi opevnená osada, ktorá bola dôležitým mocenským a hospodárskym centrom. V médiách sa táto lokalita o rozlohe zhruba desať hektárov neraz označuje podľa slávneho starogréckeho mesta ako "slovenské Mykény". Od roku 1977 na tomto mieste realizuje AÚ SAV výskum pohrebiska a Východoslovenské múzeum (VSM) od roku 1988 výskum opevnenej osady.