Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Nižný Hrušov inšpiroval slávnu rodáčku Annu Lesznaiovú

Na snímke z FB obec Nižný Hrušov Foto: Facebook

Na jej zriadili v obci múzeum. Širokej verejnosti približuje jej život, prácu, ale aj diela.

Nižný Hrušov 4. augusta (TASR) – Nižný Hrušov vo Vranovskom okrese inšpiroval maliarku, spisovateľku a političku Annu Lesznaiovú, ktorá v miestnom kaštieli prežila 54 rokov. Na počesť slávnej rodáčky zriadili v obci múzeum. Širokej verejnosti približuje jej život, prácu, ale aj diela.

Iniciátorom vzniku múzea je Jaroslav Krajňák. Jedným z dôvodov, prečo sa ho rozhodol založiť, je fakt, že epochu grófov v dedine po vojne pochovali. Celý ich životopis však poznal z rozprávania svojich rodičov. Po roku 1990 začal skupovať artefakty, ktoré pochádzali z kaštieľa. Návštevníci nájdu v pôvodnom dome z roku 1920 množstvo výtvarných diel Lesznaiovej i jej priateľov, ktoré zachytávajú obec. Objavia tam tiež jej literárnu tvorbu či ilustrácie.

V povojnovom období zničili aj súkromnú knižnicu, ktorá sa v kaštieli nachádzala a obsahovala približne 7000 titulov. História tej obecnej siaha až do roku 1931. V súčasnosti ju navštevuje viac ako 100 aktívnych čitateľov všetkých vekových kategórií. Knižničný fond, ktorý každoročne obnovujú, je zložený z približne 4000 publikácií. Obsahuje aj tituly domácich autorov. "Každý rok čitatelia čakajú nové kniha a chodia sa pýtať, kedy už budú," uviedla pre TASR správkyňa obecnej knižnice Slávka Boguská.

Nižný Hrušov bol kedysi strediskovou obcou. Leží neďaleko okresného mesta Vranov nad Topľou. "Realizujeme viacero investičných aktivít, ktoré majú obec zatraktívniť hlavne pre mladé rodiny," uviedol pre TASR starosta Nižného Hrušova Ján Fenčák. V obci žije 1575 obyvateľov. K dispozícii je tu materská a základná škola. V dedine aktívne funguje viacero organizácií združujúcich dobrovoľných hasičov, dôchodcov, ale aj športovcov.