Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

NLC chce svoje skúsenosti z lesnej pedagogiky preniesť aj do Moldavska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predpokladané náklady na projekt sú vo výške 96.000 eur a partneri projektu musia zabezpečiť desaťpercentné spolufinancovanie.

Zvolen 26. marca (TASR) - Národné lesnícke centrum (NLC) – Ústav lesníckeho poradenstva a vzdelávania Zvolen chce pomôcť kolegom z Moldavska v oblasti environmentálneho vzdelávania. V týchto dňoch predložilo svoj projektový zámer s názvom Transfer poznatkov a zvyšovania povedomia o udržateľnom využívaní prírodných zdrojov na príklade lesnej pedagogiky do programu SlovakAid, ktorý zastrešuje rozvojovú pomoc Slovenskej republiky.

"Hlavné aktivity projektu sú orientované na posilnenie pedagogických zručností pedagogických zamestnancov a lesníkov prostredníctvom semináru a environmentálneho vzdelávania na príklade lesa," uviedla pre TASR hovorkyňa NLC Ivana Šarinová. "Aktivity projektu budú venované aj príprave lesníckych dní v Moldavsku na základe skúsenosti zo Slovenska," dodala.

Hlavným partnerom projektu je Lesnícka štátna agentúra Moldavskej republiky a ďalším Asociácia žien v lesníctve v Moldavskej republike. V prípade schválenia projektu je jeho začiatok naplánovaný na november 2021 s celkovou dĺžkou realizácie 18 mesiacov. Miesto realizácie projektu je Národný park Orhei, ktorý bol založený v roku 2013 a jeho poslaním je zachovať biodiverzitu, zastaviť degradáciu lesných ekosystémov, obnoviť udržateľné obhospodarovanie lesov a podporovať ekologické poľnohospodárstvo a ekoturizmus.

Predpokladané náklady na projekt sú vo výške 96.000 eur a partneri projektu musia zabezpečiť desaťpercentné spolufinancovanie.

NLC Zvolen si tento rok pripomína 20 rokov od začiatku realizácie aktivít lesnej pedagogiky na Slovensku. V minulých rokoch sa slovenskí experti podieľali okrem iného aj na vypracovaní koncepcie lesnej pedagogiky na Ukrajine.