Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

NLC vo Zvolene ide environmentálne vzdelávať moldavských lesníkov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Hlavným partnerom projektu je Lesnícka štátna agentúra Moldavskej republiky a ďalším partnerom je Asociácia žien v lesníctve v Moldavskej republike.

Zvolen 9. novembra (TASR) – Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene začalo spolupracovať s moldavskými partnermi v oblasti obnovy lesov, monitoringu a environmentálneho vzdelávania. Moldavskí lesníci využijú slovenské výsledky z osvedčených projektov lesnej pedagogiky a pozitívnej prezentácie lesníctva.

"V ostatných rokoch NLC v spolupráci s ukrajinskými partnermi úspešne realizovalo projekt, ktorého výsledkom bola Koncepcia lesnej pedagogiky pre podmienky Ukrajiny. V tomto roku bol v rámci programu SlovakAid schválený projektový zámer s názvom Transfer poznatkov a zvyšovania povedomia o udržateľnom využívaní prírodných zdrojov na príklade lesnej pedagogiky. V rámci neho začíname v novembri 2022 s realizáciou projektu a počas nasledujúcich 18 mesiacov sa zameriame na transfer poznatkov a skúseností zo slovenskej strany smerom do Moldavska," uvádza NLC.

Hlavné aktivity projektu sú orientované na predávanie skúseností najmä z obnovy lesov a monitoringu, ako aj na posilnenie pedagogických zručností pedagogických zamestnancov a lesníkov prostredníctvom semináru a environmentálneho vzdelávania. Aktivity projektu budú venované aj príprave lesníckych dní v Moldavsku.

Hlavným partnerom projektu je Lesnícka štátna agentúra Moldavskej republiky a ďalším partnerom je Asociácia žien v lesníctve v Moldavskej republike. Náklady na projekt sú vo výške 96.000 eur s desaťpercentným spolufinancovaním.

Podľa koordinátora projektu Milana Sarvaša je prirodzenou ambíciou NLC pokračovať v medzinárodnej spolupráci v oblasti environmentálneho vzdelávania na príklade lesa a pozitívnej prezentácii lesníctva. "Pred vyše 20 rokmi sa slovenskí lesníci inšpirovali príkladom Rakúska v oblasti lesnej pedagogiky. Počas tohto obdobia sa táto oblasť stala nielen integrálnou súčasťou činnosti významných lesníckych organizácii, ale sme schopní tento úspešný koncept environmentálneho vzdelávania transferovať do ďalších krajín," pripomenul.