Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Národné lesnícke centrum: Vzdelávanie o lese ukončilo 19 učiteľov

Na snímke budova Národného lesníckeho centra vo Zvolene, foto z archívu. Foto: TASR - Ján Krošlák

Učenie o lese poskytuje učiteľom materských škôl nové možnosti, ako sprostredkovať témy týkajúce sa lesa, produktov a účinkov lesa pre človeka.

Zvolen 10. novembra (TASR) – Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene v rámci svojej pôsobnosti zastrešuje aj celoživotné vzdelávanie dospelých v oblasti environmentálnej výchovy, v uplynulom období ho ukončilo 21 lesných pedagógov a 19 učiteľov z materských škôl. TASR o tom informovala vedúca odboru environmentálnej výchovy a lesnej pedagogiky NLC – Ústavu lesníckeho poradenstva a vzdelávania vo Zvolene Veronika Jaloviarová.

„Vzdelávacie programy pre lesníkov a učiteľov reflektujú na záujem o vzdelávanie detí a žiakov školského veku o lesoch, prírode a ochrane životného prostredia. Vedecké prieskumy a spoločenská situácia si vyžadujú, aby sa deťom poskytovali relevantné informácie priamo na mieste, ktoré si pýta našu pozornosť. O lese preto vzdelávame priamo v lese,“ uviedla.

Podľa nej formou vzdelávacieho programu s názvom Kurz lesná pedagogika sa zvyšuje potenciál pre environmentálnu výchovu zameranú na les a prezentáciu lesníctva smerom k verejnosti. Noví lesní pedagógovia získajú poznatky a zručnosti z oblasti pedagogiky a didaktiky, vývinovej psychológie, pedagogickej práce s osobami s rôznymi formami znevýhodnenia, mediálnej komunikácie a environmentálnej etiky.

Jaloviarová tiež pripomenula, že absolvovanie vzdelávania Učenie o lese poskytuje učiteľom materských škôl nové možnosti, ako sprostredkovať témy týkajúce sa lesa, produktov a účinkov lesa pre človeka. „Podporuje sa tak rozvoj prírodovednej gramotnosti detí a formovanie vzťahu človeka k lesu a jeho hodnotám,“ podotkla.

Vzdelávací program Kurz lesná pedagogika a vzdelávanie Učenie o lese sú akreditované vzdelávacie programy na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR. „V súčasnosti je na Slovensku vyškolených 405 certifikovaných lesných pedagógov a 60 pedagógov predprimárneho vzdelávania, ktorí absolvovali vzdelávanie Učenie o lese,“ ukončila.