Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Noc múzeí a galérií návštevníkom ponúknu aj v Lučenci a Fiľakove

Ilustračné foto Foto: TASR - Alexandra Moštková

V Lučenci budú môcť návštevníci počas Noci múzeí a galérií obdivovať stálu expozíciu Poklady minulosti i výstavu šperkárky Kataríny Žiak z kolekcie Stratený Novohrad a Rozkvitnutá Ábelová.

Lučenec/Fiľakovo 11. mája (TASR) – Do tohtoročnej Noci múzeí a galérií sa v sobotu (14. 5.) svojimi aktivitami zapoja aj kultúrne inštitúcie v Lučeneckom okrese. Program pre návštevníkom pripravilo Novohradské múzeum a galéria (NMG) v Lučenci, Mestské múzeum Lučenec aj Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).

V NMG budú môcť návštevníci počas Noci múzeí a galérií obdivovať stálu expozíciu Poklady minulosti i výstavu šperkárky Kataríny Žiak z kolekcie Stratený Novohrad a Rozkvitnutá Ábelová. Aktuálny ročník podujatia chce múzeum zamerať najmä na aktivity pre rodiny s deťmi.

"Predstavíme nové koncepty pripravovaných zážitkových aktivít k výstave a stálej expozícii, ktoré si budete môcť prvýkrát vyskúšať," informovala za NMG Diana Lajzová s tým, že v záhrade múzea budú vystavené i archívne fotografie jej niekdajšej podoby.

Mestské múzeum Lučenec pripravilo na sobotu (14. 5.) slávnostné otvorenie makety mesta, ktorá v mierke 1:100 zobrazuje Lučenec v roku 1907. Vystavená bude v budove bývalej hasičskej zbrojnice na ulici Dr. Herza.

"Rok 1907 pripomína obdobie Lučenca, keď vznikla uličná sieť, ktorá je viac-menej zachovaná do súčasnosti. Vybudovala sa a zmodernizovala infraštruktúra ako kanalizácia, dláždilo sa, realizovalo sa osvetlenie, profilovali sa chodníky a ulice, uplatňovali sa nové, na tú dobu moderné prvky," uviedla primátorka mesta Alexandra Pivková.

Po dvojročnej prestávke sa Noc múzeí a galérií bude konať aj vo Fiľakove. V Mestskom vlastivednom múzeu archeologička HMF predstaví výstavu zameranú na najvzácnejšie archeologické nálezy z Fiľakova za posledné roky. Na Fiľakovskom hrade bude pre návštevníkov pripravená putovná výstava prác študentov Súkromnej školy umeleckého priemyslu Hodruša-Hámre s názvom Umelecké remeslo od praveku po súčasnosť.

Po vernisáži bude na hrade pre návštevníkov pripravené predstavenie Divadla z Domčeka, koncert fiľakovskej etno-džezovej skupiny Hajni és a fiúk či ohňová šou žonglérov umeleckej skupiny Tűzfészek Társulat.