Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Noc múzeí a galérií venujú na Ľubovnianskom hrade správcovi J.Godawovi

Hrad Stará Ľubovňa. Foto: FOTO TASR - Oliver Ondráš

V tomto roku si hrad Ľubovňa počas celej sezóny pripomína významnú funkciu správcu, známeho ako kastelán. Sobotňajší večer bude venovaný jednému z tých novších, modernejších kastelánov.

Stará Ľubovňa 16. mája (TASR) - Noc múzeí a galérií venujú na hrade Ľubovňa správcovi Jánovi Godawovi. Z Ľubovnianskeho múzea (ĽM) informovali, že v rámci nočnej tematickej prehliadky sa v sobotu 18. mája uskutoční aj divadelné predstavenie zoskupenia Ramagu o jeho príbehu zo začiatku 20. storočia. Vyvrcholením večera bude ohňová šou v podaní šermiarskej skupiny Páni Spiša. Vstupy na nočnú prehliadku budú každú štvrťhodinu od 21.00 h do 21.45 h, hlavný program sa uskutoční o 22.00 h.

"Dejiny hradu Ľubovňa ukrývajú vo svojich útrobách množstvo tajomstiev a záhadných postáv. Jednou z takýchto postáv je aj Ján Godawa, ktorý bol správcom hradu a hradného panstva, keď bol majiteľom hradu Andrej Zamoyski," priblížilo múzeum.

V tomto roku si hrad Ľubovňa počas celej sezóny pripomína významnú funkciu správcu, známeho ako kastelán. Sobotňajší večer bude venovaný jednému z tých novších, modernejších kastelánov. "Je jednou z postáv, ktoré ešte čakajú na svoju príležitosť, aby boli poodhalené ich činnosti spojené s týmto miestom. Počas Noci múzeí a galérií sa spoločne pokúsime zistiť o ňom niečo viac," dodáva ĽM.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.