Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Noc v jaskyni predstaví netopierov ako milé zvieratá

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Noc netopierov sa začína o 18.00 h v priestoroch vstupného areálu Jasovskej jaskyne.

Košice 11. septembra (TASR) – Príležitosť zoznámiť sa s netopiermi a spoznať ich ako užitočné aj milé zvieratá budú mať návštevníci Noci netopierov, ktorá sa v stredu (12.9.) už tradične uskutoční v Jasovskej jaskyni v okrese Košice okolie.

"Chceme návštevníkom predstaviť netopiera ako záhadného živočícha, lebo väčšinou ho tak ľudia vnímajú, a pomocou odchytu ukázať ho zblízka, aký je to milý živočích, aké sú jeho danosti a prednosti, a že nemá zmysel sa ho obávať," hovorí Miroslav Fulín z Východoslovenského múzea (VSM), ktoré podujatie spoluorganizuje.

Noc netopierov sa začína o 18.00 h v priestoroch vstupného areálu Jasovskej jaskyne. Na veľkoplošnej projekcii budú prezentované zaujímavosti o týchto lietajúcich cicavcoch, následne dôjde k presunu do jaskyne, odchytu jedincov do nárazovej siete a ich ukážka návštevníkom. "Využijeme aj možnosť ukázať novšiu metódu výskumu netopierov pomocou ultrazvukového detektoru, ktorý analyzuje hlasy netopierov. My vieme podľa týchto hlasov určiť, aký netopier nám práve preletel nad hlavou," povedal Fulín.

Cieľom je ukázať netopiera ako užitočného tvora, ktorého sa netreba báť. "Predsudky, ktoré pramenia možno z detstva, alebo z nejakých rozprávok treba odbúrať, pretože je to živočích, ktorý je nenahraditeľný, a keď sa k nemu budeme správať nejako agresívne, tak oňho môžme v prírode prísť," dodal Fulín.

Noc netopierov organizujú VSM, Správa Národného parku Slovenský kras, Správa slovenských jaskýň a Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku. Podujatie potrvá dve hodiny, vstup je voľný.