Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: Tragický požiar v bytovke v Prešove: Neprežili dve osoby

Na snímke bytový dom na Prostějovskej ulici v Prešove po požiari, ku ktorému došlo vo štvrtok (24. 11.) pred polnocou. Požiar si vyžiadal dve obete. V Prešove, 25. novembra 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Príslušníci mestskej polície sprístupnili v piatok 34 zo 72 bytov v požiarom poškodenom bytovom dome na Prostějovskej ulici v Prešove ich majiteľom, ktorí si mohli prevziať osobné veci.

Prešov 25. novembra (TASR) - Dve obete si vyžiadal požiar, ku ktorému došlo vo štvrtok (24. 11.) pred polnocou v bytovom dome na Prostějovskej ulici v Prešove. Pre TASR to potvrdil primátor Prešova František Oľha. Samospráva eviduje aj dvoch zranených ľudí. V meste bola vyhlásená mimoriadna situácia, zasadal krízový štáb.

"Žiaľ, záchranári už nedokázali pomôcť dvom osobám, lekár musel konštatovať smrť. Ošetrili však ženu a muža, ktorí sa nadýchali splodín horenia. Počas transportu do nemocnice boli pri vedomí a v stabilizovanom stave," uviedla pre TASR hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) Alena Krčová.

"Počas zásahu boli identifikované dve obete. Je to obrovská tragédia," uviedol pre TASR primátor. Obyvatelia bytového domu boli podľa jeho slov evakuovaní, väčšinu z nich si zobrali k sebe príbuzní alebo známi. "Deväť osôb je ubytovaných v náhradnom ubytovaní," spresnil Oľha. Príčinu požiaru nateraz mesto nepozná.

Na snímke policajti pred vchodom bytového domu na Prostějovskej ulici v Prešove po požiari, ku ktorému došlo vo štvrtok (24. 11.) pred polnocou. Požiar si vyžiadal dve obete. V Prešove 25. novembra 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc


Z bytovky bolo podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka evakuovaných približne 200 osôb, ktoré sa v čase požiaru nachádzali v jednotlivých bytoch. Na miesto dorazil aj hasičský evakuačný autobus. Záchranári ošetrili ľudí, ktorí sa nadýchali dymu.

V bytovom dome je odstavený plyn, sú poškodené rozvody tepla, rozvody vody a elektrina je len v núdzovom stave. "Zatiaľ je bytový dom neobývaný. V piatok dopoludnia musia miesto požiariska skontrolovať statici a posúdiť, či zvyšné časti domu, okrem tých zničených, sprístupníme obyvateľom na bývanie alebo budeme musieť hľadať alternatívu," vysvetlil Oľha.



Po ukončení obhliadok bude umožnený obyvateľom koordinovaný prístup k bytom, aby si mohli prevziať svoje osobné veci. Jednotlivé byty budú sprístupnené v spolupráci s mestskou políciou.

Pomoc mestu podľa Oľhu prisľúbila aj podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí), ktorá situáciu konzultovala s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO).

Ako TASR informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, na mieste zasahovali všetky záchranné zložky. Zásah bol ráno ukončený a požiar je v štádiu vyšetrovania.



Polícia začala v súvislosti s požiarom v Prešove trestné stíhanie


Policajný vyšetrovateľ začal v súvislosti so štvrtkovým (24. 11.) požiarom v bytovom dome na Prostějovskej ulici v Prešove trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

K požiaru došlo podľa jeho slov v čase okolo 22.00 h. "Oheň vznikol zo zatiaľ nezistených príčin v jednom z bytov na ôsmom poschodí. Evakuovaný bol celý bytový dom. Žiaľ, dvaja ľudia pri požiari prišli o život a dvaja utrpeli zranenia. Presné príčiny a okolnosti vzniku požiaru sú predmetom vyšetrovania," povedal Džobanik.

Na mieste sú podľa jeho slov experti od hasičov a z Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ.



Prešovskí policajti sprístupnili obyvateľom po požiari časť bytov



Príslušníci mestskej polície sprístupnili v piatok 34 zo 72 bytov v požiarom poškodenom bytovom dome na Prostějovskej ulici v Prešove ich majiteľom, ktorí si mohli prevziať osobné veci. Postupne budú sprístupnené aj ďalšie byty s výnimkou dvoch, ktoré boli najviac zasiahnuté požiarom.

Podľa statika Jozefa Poláka prešli celú bytovku s mestskými policajtmi a hasičmi. Požiar bol lokalizovaný v jednom byte, ktorý bol poškodený a rieši sa strop medzi ôsmym a deviatym poschodím. "Podľa podkladov hasičov tam v čase požiaru bola teplota 700 až 800 stupňov Celzia na povrchu betónovej konštrukcie. Je to hraničná teplota, kde dochádza k poškodeniu betónu," povedal Polák.

"Robíme všetko, čo je v našich silách, ale v bytovom dome na Prostějovskej ulici číslo 3 tento týždeň ešte nebude možné bývať. Pracujeme na tom, aby sme obyvateľom dokázali sprístupniť ich byty na bývanie v horizonte budúceho týždňa. Aktuálne však nevieme, ako dlho potrvajú všetky nevyhnutné úkony a ako rýchlo dokážeme stabilizovať strop v poškodenom byte," uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

Mesto Prešov zabezpečuje náhradné ubytovanie pre dotknuté rodiny. Ako povedal Oľha, deviatich ľudí ubytovali na noc. Staršej imobilnej pani zabezpečilo mesto ubytovanie v Zariadení pre seniorov Náruč.

"Sme pripravení, aj keby sme mali komerčne zabezpečiť ubytovanie. Prednosta dostal úlohu, jednak viesť samostatný účet pre túto udalosť a zabezpečiť aj z rezervného fondu prostriedky. Aj primátorským opatrením viem na takúto krízovú situáciu uvoľniť prostriedky," priblížil Oľha s tým, že o humanitárnej pomoci radnica aktuálne neuvažuje. Odbor služieb pre občanov situáciu podľa neho zvláda.

Správcovi bytového domu sa podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka podarilo obnoviť kúrenie s výnimkou dvoch bytov, a taktiež prívod teplej a studenej vody s výnimkou dvanástich bytov, ktoré boli najviac zasiahnuté požiarom. Bytový dom však dočasne zostáva odpojený od elektrickej energie a plynu. Jednotlivé byty budú na bývanie sprístupnené obyvateľom po vykonaní revízií všetkých sietí a zabezpečení poškodených panelov medzi spomenutým ôsmym a deviatym poschodím.

K požiaru v bytovom dome na Prostějovskej ulici v Prešove došlo vo štvrtok (24. 11.) večer. Vyžiadal si dve obete a dvaja ľudia sa zranili. V meste bola vyhlásená mimoriadna situácia, zasadal krízový štáb.