Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nočnými ulicami za Skalickým trdelníkom

Mesto Skalica nadviazalo na dlhoročnú tradíciu výroby miestnej špeciality, Skalického trdelníka, zriadením vlastnej trdelníkárne v priestoroch bývalého Františkánskeho kláštora. Foto: TASR/Daniel Veselský

Známy koláč s dierou získal ako prvý slovenský výrobok ochranné zemepisné označenie 22. októbra 2007. Vo výrobni vo Františkánskom kláštore, ktorá patrí mestu Skalica, ho vyrobia denne asi 200 kusov.

Skalica 15. júna (TASR) – Skaličania dnes pozývajú na nočnú prehliadku mesta, ktorej ústrednou témou je Skalický trdelník.

Putovanie za neodmysliteľnou súčasťou tohto regiónu sa začne o 19.30 h hodine pred Turistickou informačnou kanceláriou Skalica (TIKS).

Netradičných zážitkov chtiví návštevníci navštívia Františkánsky kláštor, kde je v čiernej kuchyni výrobňa trdelníka podľa klasickej receptúry. Okrem toho si so sprievodcom prezrú aj priľahlý kostol a uložené náhrobné kamene a v Záhorskom múzeu aktuálne výstavy a prezentáciu skalických krojov.

"Súčasťou nočnej prehliadky je aj divadielko o tom, ako sa z netradičného koláča stala naša najznámejšia špecialita," informovala Andrea Orbanová z TIKS. Na prehliadku si treba vyhradiť najmenej dve hodiny.

Foto: TASR/Svätopluk Písecký
Známy koláč s dierou získal ako prvý slovenský výrobok ochranné zemepisné označenie 22. októbra 2007. Vo výrobni vo Františkánskom kláštore, ktorá patrí mestu, ho vyrobia denne asi 200 kusov, a to rovnako ako generácie predtým - namotaním vykysnutého jemného cesta na drevený valec-trdlo. Cesto sa potrie rozšľahanými bielkami a posype sekanými vlašskými orechmi, mandľami, marhuľovými jadrami alebo ich zmesou. Následne sa upečie sálavým teplom do zlatista a po upečení sa posype mletým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.

Udelením ochrannej značky prišlo k prísnemu vymedzeniu zemepisnej oblasti, kde sa trdelník môže vyrábať. Ide o územie okresov Skalica a Senica, ohraničené riekami Morava, Teplica a Myjava a hranicami s Českom.

V Skalici je zeragistrovaných iba niekoľko výrobcov pravého Skalického trdelníka, ktorí sú členmi rovnomenného občianskeho združenia. Na oslavu "vynálezu", ktorý preslávil ich mesto, Skaličania už niekoľko rokov usporiadavajú Trdlofest, na ktorom sa vždy snažia o nový rekord v najdlhšom koláči. Platný z mája tohto roka je 199 cm.

Sladký trdelník sa v Skalici udomácnil koncom 18. storočia, keď do mesta prišiel bývať maďarský generál a básnik József Gvadányi a jeho sedmohradský kuchár. Ten stál podľa historických prameňov na začiatku trdelníkovej tradície.