Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Norná stena na ústí rieky Hornád má pomôcť s problémom odpadu

Nornú stenu na zachytávanie plávajúceho odpadu nainštalovali 12. apríla 2021 členovia občianskeho združenia (OZ) Ružínska priehrada na toku rieky Hornád pred jej vtokom do Ružínskej priehrady pri obci Margecany v okrese Gelnica. Margecany, 12. apríla 2021. Foto: TASR - Milan Kapusta

Vodná priehrada sa nachádza v okolitých prostrediach s piatym stupňom ochrany. Má objem 45,3 milióna kubických metrov a dĺžku 12 kilometrov.

Margecany 12. apríla (TASR) – Norná stena, ktorá pribudla na ústí rieky Hornád, má pomôcť riešiť problém s odpadom v Ružínskej priehrade. Pravidelne ho tam prostredníctvom vodných tokov riek Hornád a Hnilec z okolitých obydlí a osád končia stovky ton. Občianske združenie Ružínska priehrada každoročne hľadá riešenia, ako zabrániť znečisťovaniu vodnej nádrže, keďže pôvodné zábrany ho už nezvládajú.

"Za posledné dva roky sa bariéry pretrhli trikrát. V dôsledku toho sa odpadom a plastmi zaplavila už vyčistená priehrada. Na jar minulého roka sme preto zrealizovali najväčšiu brigádu na Slovensku. V dvoch etapách sme vyčistili dvakrát 12 kilometrov dlhý úsek pozdĺž dvoch brehov riek a vyzbierali 32 ton naplavenín. Pri tejto príležitosti sme si povedali, že to bolo naposledy a musíme začať riešiť príčinu,“ uviedol predseda občianskeho združenia Ružínska priehrada Jozef Kojecký.

Občianske združenie vypracovalo projekt Norné steny III. a rozdelilo ho do dvoch etáp. Prvú nornú stenu s dĺžkou 125 metrov v pondelok umiestnili na ústí rieky Hornád a druhá bude neskôr umiestnená na ústí riek Hornád a Hnilec. Podľa Kojeckého zámer odobril Slovenský vodohospodársky podnik povodia Bodrogu a Hornádu. Partnerom projektu je Nadácia 365.bank.

Osadená norná stena má zabrániť, aby sa odpad z obydlí dostal vodným tokom až do priehrady. Bariéra zachytí všetky plasty a naplaveniny, ktoré použijú a spracujú cirkulárnou metódou na konkrétne účely.

Vodná priehrada sa nachádza v okolitých prostrediach s piatym stupňom ochrany. Má objem 45,3 milióna kubických metrov a dĺžku 12 kilometrov.