Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Nosickú priehradu opäť napúšťajú, obavy zo zrážok sa nepotvrdili

Návštevník počas Dňa otvorených dverí na Vodnej nádrži Nosice nazývanej tiež Priehrada mládeže v Nosiciach 23. marca 2018. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Aktuálna výška hladiny dosahuje kótu 275,85 metra nad morom.

Považská Bystrica 7. júna (TASR) – Hladina vodnej nádrže Nosice klesla v utorok (6. 6.) na úroveň 275,83 metra nad morom, čo je len niečo viac ako meter nad minimálnu úroveň schválenú manipulačným poriadkom. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Všeobecne sa podľa neho vodná nádrž Nosice riadi schváleným manipulačným poriadkom, kde je predpísaná maximálna a minimálna nadmorská výška hladiny od 279,60 do 274,60 metra nad morom. Aktuálna výška hladiny dosahuje kótu 275,85 metra nad morom.

Ako dodal, vodná stavba Nosice bola prioritne vybudovaná pre energetické využitie. Hladinový režim v bežnom období je plne v kompetencii Vodných elektrární Trenčín (VET), ktoré majú naplánovanú výrobu v týždenných cykloch a s tým súvisiaci aj hladinový režim na celej Vážskej kaskáde. SVP podľa neho do manipulácie zasahuje iba v prípade mimoriadnych udalostí.

"Zníženie hladiny bolo reakciou elektrární na predpovedané úhrny zrážok v oblasti pre prípad sploštenia povodňovej vlny, ktoré sa však nenaplnili. V súčasnosti opätovne prebieha opätovné napúšťanie nádrže," doplnil Bocák.