Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Národný onkologický ústav zmodernizoval kuchyňu pre pacientov

Na snímke nové priestory kuchyne v Národnom onkologickom ústave v Bratislave 28. februára 2022. Foto: TASR - Jakub Kotian

Rekonštrukcia zahŕňala elektroinštaláciu, vodoinštaláciu, plynové rozvody, výmenu podlahy, osvetlenia a obkladov na steny.

Bratislava 28. februára (TASR) – Prevádzku vynovenej kuchyne pre pacientov, ktorá spĺňa najmodernejšie štandardy, spustil Národný onkologický ústav (NOÚ). TASR o tom informovala Patrícia Kubicová z NOÚ.

Viac ako dvojmesačná rekonštrukcia zvýšila parametre bezpečného a hygienického stravovania, štandard výdaja jedál, komfort práce v kuchyni a zefektívnila prevádzkový režim. "Po niekoľkých dekádach využívania kuchyne na prípravu jedál, liečebnej výživy pre hospitalizovaných pacientov, sme sa rozhodli, že je najvyšší čas na jej komplexnú rekonštrukciu vrátane nákupu nového gastrovybavenia," uviedol generálny riaditeľ NOÚ Tomáš Alscher.

Rekonštrukcia zahŕňala elektroinštaláciu, vodoinštaláciu, plynové rozvody, výmenu podlahy, osvetlenia a obkladov na steny. "Priestor na varenie je sústredený na jedno miesto, oddelený od výdajnej časti v podobe nového výdajného pásu. Toto nové dispozičné riešenie výrazne zvýši efektívnosť prevádzky a komfort práce v kuchyni. Pribudli tiež nové vstupné dvere," informovala Kubicová.



Dôležitou súčasťou protinádorovej liečby je aj nutričná terapia. Ústav v rámci onkologickej starostlivosti poskytuje priamo v areáli nemocnice pre svojich onkologických pacientov nutričné poradenstvo. "Na základe podnetov sa usilujeme vychádzať v ústrety pacientom. Preto postupne upravujeme jedálniček, ktorý bude pestrejší aj vďaka spolupráci s nutričnou poradkyňou," doplnila vedúca odboru ošetrovateľstva Katarína Zanchetta.

Celková investícia na rekonštrukciu a modernizáciu kuchyne pre pacientov dosiahla sumu 140.000 eur.