Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

Dostatok parkovacích miest nemá v meste Nová Baňa ani jedno sídlisko

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Za uplynulé obdobie rozšírilo mesto počet parkovacích miest na sídlisku Vstup (Nábrežná a Školská ulica), na sídlisku Pod Sekvojou, na sídlisku Štúrova dolná a Štúrova horná.

Nová Baňa 9. augusta (TASR) - Nová Baňa sa podobne ako aj iné slovenské mesta borí s nedostatkom parkovacích miest. Evidentné je to najmä na tamojších sídliskách. Preukázal to nedávny audit, ktorý zrealizovala samospráva, aby získala lepší prehľad a zistila ďalšie možnosti na rozširovanie parkovania.

"Zaevidovaný bol počet vyznačených parkovacích miest na jednotlivých sídliskách, počet nevyznačených parkovacích miest, ktoré sú však na parkovanie v prípade potreby využiteľné, a počet garáží, ktoré sa na sídliskách nachádzajú," informuje samospráva. Spolu na parkovanie zaznamenala 934 miest. Rovnako zaevidovala počet bytov na jednotlivých sídliskách, ktorých je spolu 845.

Tieto ukazovatele boli podkladom na výpočet pomeru počtu parkovacích miest na jeden byt. Výsledný pomer bol porovnaný s normou STN 73 6110/Z1/O1, ktorá stanovuje počet parkovacích miest k jednotlivým bytom podľa ich veľkosti, a teda jedno parkovacie miesto na jednoizbový byt, 1,5 miesta na dvojizbový byt a dve miesta na trojizbový byt. "Môžeme konštatovať, že na základe vyššie uvedených výpočtov ani jedno zo sídlisk v Novej Bani normu STN nespĺňa," uvádza mesto. Na sídliskách Štúrová horná a Školská počet parkovacích miest nedosahuje normu ani na 50 percent. O niečo lepšie sú na tom sídliská Pod sekvojou, Štúrová dolná a Nábrežná, ktoré sú pod 75 percentami normy.

Za uplynulé obdobie rozšírilo mesto počet parkovacích miest na sídlisku Vstup (Nábrežná a Školská ulica), na sídlisku Pod Sekvojou, na sídlisku Štúrova dolná a Štúrova horná. Postavili sa súkromne garáže na sídlisku Štúrova dolná a na sídlisku Pod Sekvojou, kde boli na tento účel prenajaté mestské pozemky. "Kapacita parkovacích miest a garáží však stále nestačí pre celkový rastúci počet automobilov u majiteľov bytov," konštatuje samospráva.