Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Pohronské múzeum skrášľuje výstava fotografií pralesa Drastvica

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Táto lokalita je od 1. decembra súčasťou prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska v piatom stupni ochrany.

Nová Baňa 6. decembra (TASR) – Výstavu fotografií pralesa Drastvica, nachádzajúceho sa v Štiavnických vrchoch medzi obcami Voznica a Rudno nad Hronom, otvorili v pondelok v Pohronskom múzeu (PM) v Novej Bani. Ich autorom je Jozef Pajerský.

„Je vzácne, že práve v oblasti, ktorá bola v minulosti charakterizovaná intenzívnou ťažbou dreva v súvislosti s baníckou činnosťou, sa zachovalo miesto s minimálnym zásahom človeka, miesto, ktoré sa hrdo nazýva pralesom,“ uviedla kurátorka výstavy Eva Jonisová. Táto lokalita je od 1. decembra súčasťou prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska v piatom stupni ochrany.

Podľa Jonisovej Pajerský dlhodobo fotografuje Voznicu, miesto, kde sa narodil, vyrastal a kam sa neustále vracia. „Prezentovaný výber je výsledkom premysleného konceptu, ktorý nespočíval v bezhlavom stláčaní spúšte, práve naopak, počas pandémie, keď sme poväčšine neprekračovali hranice svojho okresu, sa vybral do lesov v okolí Drastvice a objavoval tam dovtedy nevidené a nepoznané,“ priblížila.

Výstava bude v PM inštalovaná do 31. januára. „Pre súčasnú epidemiologickú situáciu je však momentálne múzeum pre verejnosť zatvorené, no veríme, že situácia sa vráti do normálu a čoskoro sa uvidíme naživo,“ pripomenula pracovníčka múzea Jana Potocká.