Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Nová košická televízia telKE ponúka priestor študentom

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Projekt takejto mestskej televízie vznikol v spolupráci organizácie K 13 – Košické kultúrne centrá s mestom Košice a spoločnosťou Antik Telecom.

Košice 5. septembra (TASR) - V Košiciach odštartoval pilotný projekt mestského informačného kanála telKE. Prinášať má aktuálne a komplexné informácie z diania v Košiciach a jeho okolí z pohľadu mladých ľudí. Informovala o tom v stredu hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.

Projekt takejto mestskej televízie vznikol v spolupráci organizácie K 13 – Košické kultúrne centrá s mestom Košice a spoločnosťou Antik Telecom. Priestor v ňom dostávajú študenti stredných a vysokých škôl, ktorí chcú uplatniť svoje znalosti z oblasti masmédií získané počas štúdia. Súčasne ide o vytváranie prostredia pre mladých ľudí, ktorých láka práca v televízii a nemajú kde získavať prax.

Vysielanie bude nepretržite počas 24 hodín. V programovej štruktúre postupne dostanú priestor aktuálne udalosti, rozhovory zo štúdia so zaujímavými hosťami a relácie na témy, ktoré ľudí zaujímajú.

Vysielať sa bude z priestorov Kasární/Kulturparku, kde v roku 2013, keď sa Košice stali Európskym hlavným mestom kultúry, vzniklo Audiovizuálne centrum. "Projekt mestského kanála bol pre nás výzvou a verím, že úspešnou. Štúdio je plne vybavené na výrobu vlastných relácií aj rozhovorov a našou prednosťou je aj tím šikovných ľudí. Košice sú súčasťou Siete kreatívnych miest UNESCO, tak sme k tomu chceli prispieť aj my, práve tým, že dáme šancu mladým ľuďom, aby ukázali, čo v nich je," povedal riaditeľ K 13 – Košické kultúrne centrá Ján Kováč. Aktuálne K 13 dáva priestor mladým študentom zo Súkromnej strednej umeleckej školy filmovej, ako aj z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ).

Projekt mestskej televízie vníma vedenie mesta ako dobrú príležitosť dostať informácie o dianí v meste medzi obyvateľov Košíc. "Košičanom, ale aj návštevníkom mesta a turistom bude prinášať aktuálne informácie o tom, čo sa u nás deje, kam môžu vyraziť za kultúrou či športom, ale aj ako pracujú jednotlivé mestské podniky," konštatoval viceprimátor Martin Petruško.

Vysielanie televízie bude zabezpečovať spoločnosť Antik Telecom, ktorá je držiteľom licencie, šírené bude cez všetky jej IP platformy – v optických sieťach, cez internet, ako aj na mobiloch a tabletoch. "Už takmer desať rokov podporujeme vznik a prevádzku mestských televízií, ale projekt telKE je z nich svojím rozsahom iste najväčší," uviedol riaditeľ pre rozvoj firmy Peter Blaas.

Mesto, K13 a spoločnosť podpísali memorandum o spolupráci, v ktorom sa zaviazali podporovať a podieľať sa na činnosti novej televízie.