Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nová lanovka v Jasnej v sobotu odviezla prvých lyžiarov

Na Liptove sa v sobotu začala prvá lyžovačka tejto zimnej sezóny na Slovensku. Lyžiari sa v horskom stredisku Jasná odviezli novou 15-miestnou kabínkovou lanovkou z Bielej púte na Priehybu. Na snímke lyžovačka v Jasnej v Demänovskej Doline 3. decembra 2022. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

V objekte údolnej stanice lanovky sú okrem samotnej technológie a nevyhnutného zázemia aj parkovacie miesta.

Demänovská Dolina 3. decembra (TASR) – Nová 15-miestna lanovka v nízkotatranskom horskom stredisku Jasná v sobotu odviezla prvých lyžiarov. Jej dĺžka je takmer jeden kilometer a náklady spojené s výstavbou sa vyšplhali na 17 miliónov eur. Slávnostné otvorenie novej lanovky sa uskutoční v sobotu večer.

Výstavbu novej lanovky spustili v minulom roku, spája Bielu púť s Priehybou. "Táto investícia zásadným spôsobom zrýchli a zjednoduší prepravu na Chopok, sprístupní ho bezbariérovo zo severu a zároveň zabezpečí ekologické zásobovanie bez potreby vývozov ratrakmi," uviedol riaditeľ horského strediska Jiří Trumpeš.

V objekte údolnej stanice lanovky sú okrem samotnej technológie a nevyhnutného zázemia aj parkovacie miesta.

Snehové podmienky v stredisku hodnotí Trumpeš, vzhľadom na aktuálny dátum, ako vynikajúce. Podotkol, že pred sezónou posilnili zasnežovanie, čo si vyžiadalo investíciu tri milióny eur. Technicky zasnežovaná bude po novom aj zjazdovka "Slalomák".

"Prírodného snehu je minimum, ale výkonný zasnežovací systém nám umožnil vysnežiť stredisko technickým snehom tak, aby mohli lyžiari vyrezávať prvé oblúky," povedal Trumpeš. Ubezpečil, že v závislosti od počasia budú naďalej zasnežovať, aby postupne pre návštevníkov sprístupnili celé stredisko.